Vuurwerkmakers trekken naar het Grondwettelijk Hof

woensdag 11 december 2019 - 06:35
Amelie Outters
Vuurwerk van CBF Pyrotechnics in Geraardsbergen
Foto: CBF Pyrotechnics
Christophe Byl, een vuurwerkmaker uit Geraardsbergen, trekt samen met collega's naar het Grondwettelijk Hof om hun ongenoegen te uiten over het Vlaamse vuurwerkdecreet. Het wordt de eerste eindejaarsperiode waarin de nieuwe regels gelden en dat zal een pak minder vuurwerk betekenen.

Nieuwjaar zal op heel wat plaatsen ingeluid worden zonder vuurwerk. Dat komt door het vuurwerkdecreet dat zegt dat er nergens nog vuurwerk afgeschoten mag worden, tenzij de gemeente daar expliciet anders over beslist. Maar naast voorstanders heeft dat decreet ook heel wat tegenstanders, waaronder verschillende professionele vuurwerkmakers, zogenaamde "afschietbedrijven". Zij willen dat het decreet vernietigd wordt en trekken daarvoor naar het Grondwettelijk Hof.

Omzet gedaald

"Mijn collega's en ik zien onze omzet fors dalen", zegt Christophe Byl van CBF Pyrotechnics in Geraardsbergen. "Er zijn heel wat gemeentebesturen die ook het jaarlijks kermisvuurwerk afschaffen en ook private aanvragen voor vuurwerk weigeren."

Het grootste probleem, volgens Byl, is dat er geen onderscheid wordt gemaakt tussen professioneel en particulier vuurwerk. "Voor zover ik weet is de meeste overlast afkomstig door particulier vuurwerk. Dus door de vuurpijlen die u en ik kunnen kopen in de winkel en thuis afschieten op oudejaarsavond. Ik dacht dat het de bedoeling was om dat aan banden te leggen, niet het professionele."

Europese wetgeving

"Vuurwerk wordt Europees geregeld. Wij volgen alle normen van Europa qua keuring en invoer en dergelijke meer. Lidstaten kunnen in principe zelf bepaalde restricties opleggen, als ze dat aanmelden bij Europa. Maar dat is niet gebeurd. Dit Vlaams decreet is dus niet conform de Europese wetgeving", aldus vuurwerkmaker Christophe Byl.

Op basis van die argumentatie heeft hij zo'n twee maand geleden ook al een klacht ingediend bij zowel het Grondwettelijk Hof als de Europese Gemeenschap, samen met een paar collega's. "Maar het is minsten een jaar wachten op een uitspraak, dus dat is slecht nieuws voor ons volgend seizoen."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!