Een masteropleiding over The Beatles: iets voor jou?

donderdag 25 februari 2021 - 17:43
Foto: Wikipedia
Vanaf september kan je aan de University of Liverpool een masteropleiding volgen over The Beatles. Je leert er alles over hun muziek en de cultuur van de band. Michèle Cuvelier, ochtendstem van Studio Brussel én Beatlefan, is enthousiast. "Ze mogen me zelfs bellen om les te komen geven. Ik kan er uren over vertellen", klinkt het in 'Spits met David'.

De masterstudie 'The Beatles: muziekindustrie en erfgoed' leert je alles over de invloed die popgroep heeft gehad op de muziek- en creatieve industrie, de cultuur en het toerisme in de 21ste eeuw. En die invloed was enorm. De Universiteit van -niet toevallig- Liverpool mikt vooral op studenten uit de muziek- en creatieve sector. Maar ook medewerkers van musea en de toerisme- en vrijetijdsindustrie zijn welkom om de richting te volgen. 

Waanzinnig veel te vertellen

Iemand die de opleiding zeker zou volgen is Michèle Cuvelier, de ochtendstem van Studio Brussel én grote fan. "Een tijd geleden was er ook zo'n masteropleiding over Harry Potter. Ik vind het niet meer dan logisch dat er nu één komt van The Beatles. Je kan daar zelfs drie, vier of vijf masters aan besteden. Wat zeg ik: je kan heel je leven bijleren over The Beatles."

Je kan er zelfs vijf masters aan wijden als je wil

Michèle Cuvelier

Zo kan je volgens Cuvelier eindeloos vertellen over de groep. "Niet alleen over hun levensverhaal, maar ook over hun geniale melodieën, hun manier van schrijven, studiotechnieken, ... Noem maar op." Of de songteksten vanbuiten leren. Iets wat Michèle ook kan: "Ik moet opletten wat ik zeg natuurlijk. Maar er was een tijd dat ik van elk Beatles-nummer kon zeggen op welke plaat het stond. Ik heb al hun 218 nummers plat geluisterd."

"De schoolbanken zullen snel vol zitten"

Volgens Michèle Cuvelier ben je als Beatles-fan veel met zo'n diploma. "Niet alleen omdat je enorm veel zal bijleren. Maar je zal op een totaal andere manier naar muziek luisteren. Je zal nummers horen op de radio en denken 'aha, die hebben de mosterd gehaald bij The Beatles'. Ik denk dat de schoolbanken snel vol zullen zitten."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!