Kan vaccinatie verplicht worden? "Wettelijk zou het kunnen, maar het is eerder een laatste redmiddel"

maandag 22 februari 2021 - 17:14
Het Vaticaan verplicht alle werknemers om zich te laten vaccineren. Maar kan dit zomaar en hoe zit het bij ons? David Van Ooteghem belde in 'Spits' met Lode Godderis, professor arbeidsgeneeskunde.

 "Neen, het Vaticaan mag werknemers niet ontslaan omdat ze zich niet laten vaccineren", zegt Lode Godderis, professor arbeidsgeneeskunde. "Wettelijk kan je afdwingen dat werknemers zich laat vaccineren, maar het vaccin moet dan ingeschreven zijn in de codex 'welzijn op het werk'. Juridisch is het dus mogelijk, maar momenteel is het coronavaccin nog niet opgenomen in die lijst. Het is een optie om dat vaccin in de codex te steken als we de vaccinatiegraad van zeventig procent niet halen. Maar zelf ben ik daar geen voorstander van. Het is eerder een laatste redmiddel."

Het is beter dat leidinggevenden openlijk het goede voorbeeld geven en zich laten vaccineren.

Lode Godderis, professor arbeidsgeneeskunde

Alleen verplichten in geval van beroepsrisico's

"Vaccins kunnen enkel verplicht worden als er bepaalde beroepsrisico's zijn die je enkel kan oplossen met een vaccin. Zo moeten mensen die in de gezondheidszorg werken zich verplicht laten vaccineren tegen hepatitis B. Als ze dat niet doen, mag de werkgever kiezen om hen niet te laten werken. Maar ik zie dus geen reden waarom het Vaticaan mensen zou ontslaan omdat ze zich niet laten vaccineren."

"Voor de algemene volksgezondheid is het van belang om bijvoorbeeld zoveel bewoners uit een woonzorgcentrum te vaccineren. Maar je gaat niemand uit het woonzorgcentrum zetten omdat hij of zij niet gevaccineerd is. Dat ga je dus ook niet doen met de werknemers. Het is beter dat leidinggevenden openlijk het goede voorbeeld geven en zich laten vaccineren. In het verleden hebben we gezien dat er extra's gekoppeld werden aan zoiets. Bijvoorbeeld extra vakantiedagen verloten onder de werknemers die zich lieten vaccineren."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!