Koen Wauters over coronamaatregelen: "Versoepelen vanaf 1 mei lijkt geen probleem en hopelijk krijgen we een normale zomer"

maandag 22 februari 2021 - 17:25
Vandaag hield premier Alexander De Croo (Open VLD) samen met virologen en biostatistici een persconferentie om de langetermijnmodellen voor te stellen waarop het overlegcomité zich vrijdag zal baseren. Koen Wauters van VRT NWS vat de belangrijkste zaken samen in 'Spits' bij David Van Ooteghem.

"Het tijdstip van de persconferentie is tactvol uitgekozen", zegt Koen Wauters. "De dagen voor het overlegcomité zien we dat verschillende groepen druk zetten. Denk maar aan het onderwijs en de horeca. Door die cijfers, wetenschappelijke feiten, nu te geven, wil hij de discussie de kop indrukken. Hiermee geeft hij aan dat er geen versoepelingen zullen komen."

Voorspellingen

"Biostatisticus Niel Hens maakte voorspellingen om te kijken op welk moment we kunnen versoepelen en wat de gevolgen zijn. Dat deed hij aan de hand van twee variabelen: de vaccinatiestrategie en de Britse variant. Op 1 maart, volgende week maandag, al versoepelen is een ramp. Volgens Hens is dat te vroeg. Dan krijgen we een derde golf die nog hoger is dan de tweede."

De laatste 3 maanden zitten we op een plateau. Dat is vrij uitzonderlijk.

Viroloog Steven Van Gucht

"1 april ziet er redelijk uit, maar is ook niet optimaal. Vanaf 1 mei zijn versoepelingen geen probleem. Alle modellen voorspellen dat het tegen de zomer normaal zal zijn, omdat alle 65+'ers en alle risicopatiënten tegen dan gevaccineerd zullen zijn."

Uitzonderlijk plateau

"Viroloog Steven Van Gucht gaf ook een huidige stand van zaken over de epidemie. De laatste drie maanden zitten we op een plateau. Dat is vrij uitzonderlijk. Normaal zien we een exponentiële groei van zo'n virus. Je kan het vergelijken met een sneeuwbal: die begint heel klein, maar kan snel heel groot worden. De plateaufase is ook een uitzondering tegenover onze buurlanden. De reden van het plateau, en het niet exponentieel groeien, zijn de maatregelen waar we ons sinds oktober al aan houden. Maar ook die vallen mee ten opzichte van onze buurlanden. Maar zijn ze drastischer. We doen het dus goed, zolang we de maatregelen volgen."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!