Komt er binnenkort een Tripadvisor voor rusthuizen?

dinsdag 23 februari 2021 - 17:36
Foto: Pexels
Vlaams Parlementslid Ann De Martelaer (Groen) pleit voor een soort Tripadvisor, een recensiesysteem, voor woonzorgcentra. Ze legt haar voorstel uit aan David Van Ooteghem in 'Spits'.

"Ik wil dat bewoners van woonzorgcentra zelf hun woonplek kunnen beoordelen en dat die beoordelingen ook online komen. Als ik zelf een weekendje weg wil, ga ik altijd kijken op de website van Tripadvisor om te zien hoe de logies beoordeeld worden. Als ouderen op zoek gaan naar een woonzorgcentrum, is dat niet voor een weekendje, maar voor een hele periode van hun leven. De Vlaamse overheid biedt nu alleen een prijslijst aan, terwijl we tegenwoordig alles recenseren. Elk hotel, elke museum, elk restaurant. Waarom dan geen woonzorgcentra?"

"Hopelijk helpt het de kwaliteit van woonzorgcentra te verbeteren"

"Het systeem bestaat nu al tien jaar in Nederland, daar heet het de Zorgkaart. Ook dokters en tandartsen krijgen er een reviews. Maar ik wil vooral de piste openen voor zorgcentra in Vlaanderen. Hopelijk helpt het de kwaliteit van woonzorgcentra te verbeteren natuurlijk."

Zo'n online recensiesysteem houdt ook risico's in, want het kan misbruikt worden voor persoonlijke afrekeningen bijvoorbeeld. "Je hebt inderdaad een redactie nodig om alles te modereren. In het Nederlandse systeem zijn er bijvoorbeeld minimum dertig beoordelingen nodig voordat een review online kan komen." Of het systeem er komt blijft afwachten. "Ik heb het idee vandaag gelanceerd en ik dien het binnenkort ook in bij het Vlaamse parlement. Ik hoop dat minister van Welzijn Wouter Beke mijn voorstel ook steunt", besluit Ann De Martelaer.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!