Marc Van Ranst blijft voorstander van mondmaskers in winkels: "Maatregel zal er wel komen wanneer de epidemie terug in snelheid toeneemt"

woensdag 24 juni 2020 - 16:41
Marc Van Ranst
Viroloog Marc Van Ranst vertelde in 'Spits met David' wat hij van de recentste Veiligheidsraad vond. Hij mocht punten geven op een tevredenheidsschaal van 1 tot 10.

"Ik ben gul met punten. Ik geef een 9", vertelt Van Ranst. "De maatregelen die genomen zijn grosso modo de maatregelen die de voorbije dagen besproken zijn tussen de regering en de GEES (de werkgroep voor de ontwikkeling van een Exit Strategy). Na een aantal gesprekken stonden de neuzen wel ongeveer in dezelfde richting." Uiteraard springen de mondmaskers in de winkels eruit. "Ik blijf voorstander om de mondmaskers in de winkels te dragen. Maar in de politiek moet je een zo groot mogelijke coalitie vinden om zo iets er door te krijgen. Je zou verschieten van het draagvlak daarvoor. Heel wat mensen willen dat ook. Deze maatregel zal er ook wel komen van het moment dat de epidemie terug in snelheid toeneemt. Vandaag is de maatregel genomen dat we weer langer in de supermarkt mogen blijven en dat we ook met meer mensen mogen gaan winkelen. Dan hopen we dat de winkeliers gaan blijven zeggen dat er maar een beperkt aantal personen op een bepaalde oppervlakte mogen gaan en staan", zegt Marc in 'Spits'.

"Geen enkel land wil betalen voor vliegtuigmaatschappijen die failliet gaan"

"Ik hou mijn hart vast voor de reizen. Er bestaat nu de mogelijkheid om te reizen naar landen waar er meer coronagevallen zijn. Het gevaar bestaat dat de mensen het virus op die manier meebrengen naar België. Zo is het het ook gebeurd in het begin. Elk moment kan er terug een opflakkering zijn. Dat wil niet zeggen dat we niet van het leven mogen genieten. Het is vakantie en dan horen we van 'deze pauze in de epidemie', en hopelijk duurt die heel lang, gebruik te maken om ons te amuseren. De maatregel om terug naast elkaar te zitten in een vliegtuig is genomen onder druk van de vliegtuigmaatschappijen. Geen enkel land wil betalen voor vliegtuigmaatschappijen die failliet gaan. Dat moest én zou gebeuren. Dan kan je niet aan de mensen uitleggen waarom we in de theaters niet naast elkaar mogen zitten en in een vliegtuig wel."

Elk moment kan er terug een opflakkering zijn. Dat wil niet zeggen dat we niet van het leven mogen genieten.

Marc Van Ranst

Goed nieuws voor evenementen

Vanaf 1 juli mogen er 200 mensen binnen en 400 mensen buiten samenkomen en vanaf augustus verdubbeld dat. Ook de deur gaat open voor de start van de voetbalcompetitie. "De stadions zijn groot en hebben verschillende in- en uitgangen. Je kan daar heel gemakkelijk aparte groepen van maken, die elkaar voor de rest niet tegen komen. Je kan daar alles organiseren op een veilige manier en toch wel meer dan 800 mensen ontvangen."

Het sluitingsuur voor cafés blijft voorlopig op 1 uur staan. "Wanneer je een sluitingsuur hebt, dan heb je ook een uur wanneer vele mensen tegelijkertijd uit die cafés op straat komen. Het gevaar is dat er op dat moment iemand het lumineuze idee krijgt om nog een afterparty te organiseren. Als je het sluitingsuur opschuift naar 2 of 3 uur, verplaats je gewoon het probleem. Het sluitingsuur helemaal loslaten had ook geen voorstanders", besluit Marc Van Ranst.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!