Marc Van Ranst laat zich inenten: "Bewust gekozen voor AstraZeneca, dat vaccin is evenwaardig aan andere"

woensdag 24 februari 2021 - 17:47
Viroloog Marc Van Ranst liet zich vandaag een eerste keer inenten met het coronavaccin van AstraZeneca, ondanks het feit dat er onvoldoende bewijs is dat dat even goed zou beschermen bij 55-plussers als bij jongeren.

“Ik had een dagje verlof vandaag. Dus ik ben naar de kapper geweest en ik heb mij laten inenten”, vertelt Van Ranst bij ‘Spits’. “Op dit moment vallen de bijwerkingen heel goed mee. Meestal is dat pas de dag erna, dan kan je wat last hebben van koorts. Maar dat is normaal, dat is een teken dat het vaccin aan het werken is!”

Ik heb bewust gekozen voor het AstraZeneca-vaccin. Voor mij zijn alle beschikbare vaccins evenwaardig.

Marc Van Ranst

"Elk vaccin telt"

Marc Van Ranst is 56 en liet zich inenten met het AstraZeneca-vaccin, hoewel er twijfel is over de doeltreffendheid bij 55-plussers. “Aan de klinische studies hadden simpelweg te weinig ouderen meegedaan. Dus daar kon je geen uitspraak over doen. Maar de laatste cijfers uit Schotland zien er heel goed uit. Daar hebben ze tachtigers en zelfs negentigers gevaccineerd en de resultaten zien er goed uit. Ze reageren er goed op en zijn beschermd tegen het coronavirus. Even goed en soms zelfs beter dan met een ander vaccin. Als mijn keuze maar een paar mensen kan overtuigen om zich te laten inenten, dan is dat oké. We hebben samen met Europa heel wat vaccins van AstraZeneca aangekocht, en we gaan ze allemaal nodig hebben. Bij elk bedrijf zijn er vertragingen op de productie en levering, dus elk vaccin telt.”

Belangrijke vraag voor Van Ranst: heeft hij zijn (ondertussen) iconische pull moeten uitdoen om gevaccineerd te kunnen worden? “Ja, het ging niet anders. (lacht) Maar gelukkig had ik er een proper t-shirt onder aan.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!