Nieuwe verkenner van NASA landt op Mars: “Het wordt heel spannend, het duurt maar 7 minuten"

donderdag 18 februari 2021 - 17:06
Als alles goed verloopt, kunnen we vanavond kijken naar een Marslanding. Daarvoor ontwikkelde NASA een verkenner met de naam 'Perseverance', die ondertussen al zeven maanden onderweg is in de ruimte. Astrofysicus en ruimtevaartkenner Nancy Vermeulen geeft in ‘Spits’ toelichten bij deze veelbelovende Marsmissie.

Aan een enorm hoge snelheid van 20.000 kilometer per uur zal het ruimtetuig de atmosfeer van Mars binnendringen. “Het wordt heel spannend. Alles moet perfect automatisch verlopen, want door het tijdverschil tussen de aarde en Mars kan niemand het toestel vanop afstand besturen.” Het voornaamste doel van deze missie is om sporen van leven op de planeet Mars te ontdekken. Het zou kunnen dat de missie niet volbracht wordt. “Als we kijken naar het verleden zijn er maar zestig procent van de ruimtemissies veilig geland op Mars. De techniek die nu gehanteerd wordt, werd al in 2012 getest met de Marsrobot 'Curiosity'. Die is toen met succes geland. Deze robot doet het opnieuw maar met een verfijnde techniek.” 

Hoe werkt het? 

“Door de hoge snelheid dat het ruimtetuig zal maken, loopt de temperatuur op. Om te beginnen gebruiken ze nu een heel krachtig hitteschild, dat veel energie zal wegnemen en zal voorkomen dat de sonde opbrandt. Vervolgens zal er een krachtige parachute uitklappen, van 21 meter. Die is nodig voor de ijle atmosfeer op Mars.” Vervolgens zal 'Perseverance' autonoom op zoek gaan naar een veilige landingsplek. “Het werd voor een stuk op voorhand vastgelegd, maar voor de laatste honderden meters zal hij zelf zijn locatie bepalen. Hiervoor is er een intelligente radar aan boord die de gevaarlijke plekken kan vermijden. Met kabels zal ‘Perseverance’ uiteindelijk worden gedropt. Dit allemaal op zeven minuten tijd. Dat is heel speciaal.”

Veelbelovende doelen 

Deze misse wil een antwoord bieden op de vraag of de omgeving op Mars ooit leefbaar was of in de toekomst is. “Miljarden jaren geleden was er op mars vloeibaar water. Nu niet meer, want de dampkrimp is ondertussen te ijl geworden. De Jerezo Krater op Mars van 54 kilometer groot, is een restant van een rivierdelta en is een interessant plek. Geologen en biologen kunnen kijken welke moleculen je op die plek vindt.” Er zullen ook bodemstalen worden genomen. “Die stalen komen in 2030 terug naar aarde. We gaan dus nog even  geduld moeten hebben! Verder wordt er onderzoek gedaan met het oog op mogelijke toekomstige missies met mensen. Ze zullen kijken of het ooit mogelijk kan zijn om een speciale basis te bouwen waar de mens kan verblijven.” 

Je kan om 21.55 uur naar de landing kijken op de website van de Amerikaanse ruimtevaartorganisaties NASA.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!