Overheid raadt af om de gratis stoffen maskers te dragen

donderdag 25 februari 2021 - 08:51
De stoffen mondmaskers die de federale overheid in juni gratis aan alle burgers heeft verdeeld, worden beter niet meer gedragen. Dat zegt minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke. Er is bezorgdheid dat bepaalde stoffen in de maskers schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid.

De reden is een recent advies van de Hoge Gezondheidsraad, waarin staat dat er mogelijk een gezondheidsrisico bestaat. De vorige regering bestelde naar aanleiding van de eerste coronagolf via het ministerie van Defensie miljoenen mondmaskers van het Luxemburgse bedrijf Avrox. Die werden vanaf juni gratis uitgedeeld via de apothekers.

Maar volgens een vertrouwelijk rapport van het wetenschappelijk instituut Sciensano zou blijken dat de mondmaskers mogelijk schadelijk zijn voor de gezondheid. Dat komt omdat ze kleine deeltjes van zilver en titaniumdioxide bevatten.

Voorzorgsmaatregel

Er is geen bewijs van gevaar voor de volksgezondheid, benadrukt woordvoerder Arne Brinckman. "Er is momenteel geen enkel gezondheidsrisico aangetoond", klinkt het. Het gaat om een voorzorgsmaatregel en mensen hoeven de maskers voorlopig ook nog niet meteen weg te gooien. Minister Vandenbroucke heeft intussen bijkomend onderzoek gevraagd aan Sciensano en de Hoge Gezondheidsraad."

Toxicoloog Jan Tytgat stelt bij de collega's van Radio 1 dat meer onderzoek nodig is. "Er zit een soort laagje op de mondmaskers dat bestaat uit zilverionen en titaniumdioxides. De titatiumdioxide is om textiel wit te maken, de zilverionen hebben een anti-bacteriële werking. Hier is de vraag of de deeltjes loskomen bij het wassen, bijvoorbeeld, en zo ja: in welke concentraties? Het gaat hier om bijzonder kleine deeltjes die kunnen doordringen tot de diepere luchtwegen. Je moet nu een risicoanalyse maken: is er gevaar of niet? Stel dat er een grote concentratie vrijkomt, dan kunnen ze nadelige effecten uitlokken. Bij titatiumdioxide is dat ademhalingsproblemen, en zelfs op termijn kanker."

Paniek is niet nodig, stelt Tytgat. "Had dit een acuut probleem geweest dan hadden we al veel meer mensen bij de huisarts gezien met allergische reacties en/of klachten over de ademhaling. En uiteraard dragen we die maskers niet dag en nacht."  

10 miljoen maskers nog niet uitgedeeld

Van de 15 miljoen stoffen mondmaskers die Defensie vorig jaar bestelde bij Avrox zijn er 10 miljoen nog niet uitgedeeld. Bij de apothekers zelf ligt er nog een voorraad van zowat 3 miljoen maskers, in de kazerne in Peutie zijn er 6,5 miljoen blijven liggen. Die worden voorlopig ook niet uitgedeeld.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!