Slechts 30 aanwezigen en een Land Rover als lijkwagen: zo ziet de begrafenis van prins Philip er morgen uit

vrijdag 16 april 2021 - 17:16
Vorige week stierf de Britse prins Philip op 99-jarige leeftijd. Op zaterdag 17 april wordt er in intieme kring afscheid genomen in St. George’s Chapel, in Windsor. Royaltywatcher Wim Dehandschutter blikt in Spits vooruit op de bijzondere afscheidsplechtigheid.

Groot-Brittannië neemt morgen afscheid van prins Philip, The Duke of Edinburgh. Het wordt geen staatsbegrafenis, het coronavirus zorgt ervoor dat het afscheid in intieme kring gebeurt. Er zullen slechts 30 mensen aanwezig zijn, vooral familieleden. "Het was een moeilijke evenwichtsoefening", vertelt Wim Dehandschutter. "Normaal gezien kunnen er 800 mensen in de kapel. Premier Boris Johnson laat zijn stoel over aan de koninklijke familie. Megan Markle, de vrouw van prins Harry, en achterkleinkinderen van The Duke zullen er ook niet bij zijn."

Land Rover als lijkwagen

Prins Philip regelde op voorhand al een groot deel van zijn uitvaart. Eén van de opvallendste zaken is ongetwijfeld zijn lijkwagen. Een op maat gemaakte Land Rover, die hij zelf heeft laten ombouwen. "Een oer-typische, Britse auto waar hij al heel zijn leven fan van is. Het is het automerk waar hij de Obama's op 94-jarige leeftijd in rond heeft gereden op de terreinen van Windsor Castle en waar hij op zijn 97e een zwaar ongeval mee heeft gehad. Hij zei zelf ooit: 'Als ik sterf, leg me dan in de koffer van een Land Rover om me naar mijn laatste rustplaats te brengen."

De Queen heeft beslist dat er geen uniformen worden gedragen, om prins Harry een nederlaag te besparen.

Wim Dehandschutter, royaltywatcher

De eerste ontmoeting tussen Harry en William

Prins Harry zal wel aanwezig zijn op de begrafenis, hij zit sinds zondag in quarantaine. Het zal de eerste keer zijn dat hij zijn broer William terug ziet sinds meer dan een jaar. En er is ontzettend veel gebeurd, denk maar aan het explosieve interview van Oprah Winfrey. "Ze zouden elkaar wel al gehoord hebben. Kate, de vrouw van William, organiseert net voor de begrafenis een soort van familieraad om de spanning van die eerste fysieke ontmoeting uit de lucht te halen. Maar alle ogen zullen morgen op hen gericht zijn."

Er worden ook geen uniformen gedragen tijdens de uitvaart. "Dat heeft de Queen beslist om prins Harry een vernedering te besparen. Hij heeft een militaire geschiedenis maar heeft zijn titels moeten inleveren na de Megxit. Hij mag dat uniform dus niet meer dragen. De oplossing: iedereen komt in een zwart kostuum. Dat is trouwens ook handig meegenomen voor prins Andrew. Mocht hij in zijn uniform van admiraal verschijnen, zou dat in een verkeerd keelgat schieten bij de publieke opinie na het fameuze seksschandaal."

De begrafenis van prins Philip is morgen vanaf 15u30 te volgen op Eén.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!