Zet je bureau eens buiten: "Door de vitamine D van de zon voel je je energieker"

dinsdag 23 februari 2021 - 16:40
Het is mooi weer! Een ideale gelegenheid om je (thuiswerk)bureau eens te verplaatsen naar de tuin. Elke Van Hoof, professor medische- en gezondheidspsychologie aan de VUB, raadt het iedereen aan.

Volgens Elke is het zelfs essentieel om te doen. "Je buiten zetten zorgt voor een boost op zowel fysiek als mentaal vlak. De afgelopen maanden was er een daling in de cijfers van het welzijn door de sleur van de grijze dagen en de vrijheidsbeperking. Dit goede weer is de breuklijn die de sleur doorbreekt."

"Door de vitamine D van de zon voel je je energieker. Je krijgt ook goed gevoel-hormonen. Maar ook het verschil tussen licht en donker is belangrijk. Dat is nu extreem groot en zorgt voor een natuurlijke verbetering van het slaap-waakritme. Dat is niet te onderschatten, want heel wat mensen leiden nu onder een slaaptekort."

Vogels zijn goed voor de concentratie

Maar ben je in de tuin niet sneller afgeleid door zingende vogels of de buurman die zijn gras afrijdt? Volgens Van Hoof is dat net een welgekomen mentale afleiding. Ze verwijst ook naar de 'Zoom-fatigue', de vermoeidheid die we ervaren door de teveel aan platformen en online communicatie. "We hebben het allemaal gehad met het staren naar de laptop. Het is net beter om eens rond te kijken naar de vogels in de tuin. Je zal nadien meer gefocust en productief zijn."

Werkgevers zouden buiten werken moeten aanraden aan hun personeel.

Elke Van Hoof, professor VUB

"Het gaat voorbij"

Door buiten te zitten in de zon, besef je des te meer dat de zomer in het vooruitzicht ligt. "De pandemie is een marathon geworden. Je ziet de natuur ontluiken. Zo krijg je de indruk dat alles vooruit gaat. En dat deze situatie op termijn ook zal verdwijnen."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!