Vanaf maandag 19 april mag je weer op (niet-essentiële) reis, maar dan moet je je wel aan deze regels houden

maandag 19 april 2021 - 07:15

Vanaf maandag 19 april, mag je opnieuw op (niet-essentiële) reis. Sinds eind januari mocht je enkel naar het buitenland voor een essentiële reis, maar woensdag besliste het Overlegcomité die maatregel af te schaffen. Er zullen wel nog beperkingen zijn. We zetten ze op een rijtje. 

Quarantaine & PLF

Iedereen die langer dan 48 uur in een rode zone is geweest zal zeven dagen in quarantaine moeten, het Passenger Location Form (PLF) moeten invullen en op dag 1 en dag 7 na terugkomst een negatieve coronatest moeten afleggen.

Ook zal er streng gecontroleerd worden. De politie zal de PLF-formulieren nakijken en mensen die de quarantaine niet respecteren, zullen een boete krijgen van 250 euro. Dit systeem zal zo blijven tot het Digital Green Certificate (Digitaal Groen Certificaat), voorgesteld door de Europese Commissie, is goedgekeurd. 

Dat wordt een soort 'reispas' waardoor Europese burgers zich vrij kunnen verplaatsen binnen de EU, Zwitserland, Noorwegen, IJsland en Liechtenstein. Het zal verschillende gegevens kunnen bevatten. 

Ten eerste kan het certificaat bewijzen dat iemand gevaccineerd is tegen COVID-19. Ten tweede kan het een negatieve coronatest aantonen. Tot slot geeft het ook informatie weer over mogelijk herstel van een coronabesmetting, wat tijdelijke immuniteit impliceert. Als alles volgens plan verloopt, zou het certificaat over drie maanden klaar moeten zijn, net op tijd voor de zomervakantie dus. 

Europa kleurt bijna volledig rood

De regering benadrukt dat er wel nog steeds een negatief reisadvies geldt voor alle landen met code rood. En aangezien de kaart van Europa momenteel bijna volledig rood kleurt, is het aantal oranje en groene bestemmingen waarvoor zelfisolatie niet verplicht is zeer beperkt. 

Enkel Portugal en IJsland kleuren volledig oranje. Verder gaat het om één of enkele regio's in Denemarken, Spanje (Balearen, Valencia, Galicië), Finland, Ierland, Italië (Sardinië) en Noorwegen. Ons land baseert zich voor de kleurcodes op gegevens van het European Centre for Disease Prevention and Control, dat elke donderdag een aangepast advies publiceert.


Wilt je weten waar in Europa je op vakantie kan? Alle informatie vind je via deze website.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!