Fondatel Herne zet laatste keer deuren open

vrijdag 21 september 2018 - 11:27
Thomas Van den Hoof
Herne Fondatel
In Herne kan je op zaterdag 22 september voor de laatste keer de Fondatel-fabriek bezoeken. De ijzergieterij staat al jaren leeg en wordt binnenkort afgebroken. Na de sanering van de grond begint de bouw van een nieuwe woonwijk.

Fondatel is een begrip in Herne en omstreken. De ijzergieterij, wiens naam prijkt op heel wat riooldeksels bijvoorbeeld, vestigde zich eind van de 19e eeuw in Herne en verschafte jarenlang werk aan honderden mensen uit de regio. In 2010 verhuisde de ijzergieterij uit Herne naar Andenne, waar zusterbedrijf Fonderies Lecompte gevestigd is.

Nieuwe woonwijk

De voormalige ijzergieterij maakt binnenkort plaats voor een zone met residentieel karakter en bijhorend park. Er zullen ruim 100 nieuwe woningen kunnen gebouwd worden. De sociale huisvestingsmaatschappij Providentia zorgt van haar kant voor een aantal sociale woningen. De nieuwe wijk ligt op een steenworp van het station van Herne. De gemeente rekent ook op een symbolische verwijzing naar de ijzergieterij.

Laatste kans

Nu zaterdag kan je de oude fabriek nog een laatste keer van binnen gaan bekijken. De poorten staan op open van 12 tot 15u. Je vindt er beelden uit het verleden en kan ook kennismaken met de toekomstplannen.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!