Bom onder Blankenbergse strandbars: gerecht onderzoekt mogelijke prijsafspraken onder uitbaters

donderdag 16 januari 2020 - 11:15
Michaël Janart
Foto: Radio 2
In Blankenberge heeft de politie verschillende uitbaters van strandbars opgepakt. Er zijn ook huiszoekingen gedaan. De politie onderzoekt of ze onderling hebben afgesproken wat ze zouden bieden voor hun plekje op het strand.

In Blankenberge loopt een onderzoek naar mogelijke prijsafspraken tussen de uitbaters van strandbars. Tot voor kort werd er via loting beslist wie van de vaste groep uitbaters waar mocht staan met zijn bar. Maar het nieuwe gemeentebestuur heeft dat veranderd. Dit jaar moesten de uitbaters een bod doen voor hun plekje en waren ook nieuwkomers welkom. Maar er is klacht ingediend, omdat een aantal uitbaters vooraf afspraken zouden hebben gemaakt, zodat ze niet te zwaar tegen elkaar zouden moeten opbieden.

Huiszoekingen

Erwin Renders, die de Blue Beach uitbaat, valt uit de lucht. Ook bij hem is een huiszoeking gedaan, terwijl hij op reis is in Spanje. Het was zijn dochter die hem op de hoogte bracht. Hij is erg geschrokken. "Dit geeft geen leuk gevoel. Van waar komt die klacht? Waarom is er klacht ingediend? Ik maak me op zich niet zo veel zorgen over wat de politie heeft meegenomen bij me thuis. Maar als er agenten aan je deur staan voor een huiszoeking, dan ben je daar wel van onder de indruk."

Ik hoorde dat er collega's voor de ogen van hun kinderen zijn opgepakt. Dat is toch wel drastisch.

Erwin Renders, uitbater Blue Beach

Spreken vs. afspreken

Ook schepen van strand Benny Herpoel heeft niks verdachts gezien toen er geboden is. De vraag is natuurlijk wat het gerecht als prijsafspraken ziet. De meeste uitbaters van strandbars kennen elkaar al jaren en weten ook zo ongeveer wie het liefst waar wil staan. "In principe mocht iedereen bieden voor een plekje op het strand, als ze aan een aantal voorwaarden voldeden. Uiteindelijk bleven enkel de vaste badkarhouders over. Ik kan me inbeelden dat er binnen die groep wel gesproken is, maar of er echt prijzen zijn afgesproken valt moeilijk te zeggen. Als ze nu echt onder één hoedje hadden gespeeld, hadden ze allemaal het minimumbod kunnen doen. Dat is niet gebeurd. Maar ook dat kan natuurlijk afgesproken zijn."  

Mogelijke gevolgen onduidelijk

Een andere vraag is wat de gevolgen zijn als het onderzoek aantoont dat er effectief prijsafspraken waren. Burgemeester Daphné Dumery: “Als - en ik zeg als - het zo zou zijn, kunnen we niet doorgaan met de toegekende concessies. Dat zou een ramp zijn voor Blankenberge, want de strandbars zijn méér dan zo maar een trekpleister. In dat geval moeten we bekijken wat de mogelijkheden zijn. Maar in eerste instantie wachten we het onderzoek af. Pas daarna kunnen we daar concrete uitspraken over doen.” 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!