Middeleeuws melaatsendorp bezoeken? Haast je!

dinsdag 17 september 2019 - 12:38
Veerle Deblauwe
site met restanten van melaatsendorp
Foto: Radio 2
Nu zaterdag kan je de middeleeuwse leprozerie bezoeken van Sint-Jan (Ieper). Midden juni is die ontdekt tijdens rioleringswerken. Ondertussen vonden de archeologen al 90 skeletten van lepralijders uit het dorp.

Op de plaats naast de kerk in Sint-Jan komt een woonwijk. Tijdens rioleringswerken stootten arbeiders op restanten van een middeleeuws melaatsendorp. De omwalling van dat dorp ligt maar 20 cm onder de grond. Archeologen zijn al sinds eind april opgravingen aan het doen op de site. 

Uniek in zijn soort

De leprozerie van Sint-Jan in Ieper was een van de grootste van de streek. "Dat melaatsendorp was een van de hoofdleprozerieën van het Graafschap Vlaanderen", zegt archeologe Vanhoutte. "Alle leprozen van Kortrijk, Ieper en Oudenaarde moesten zich hier komen presenteren, want het was een voorrecht om er te wonen. Daarom moest je ook gekeurd worden." Volgens Vanhoutte is het ook uitzonderlijk dat op de site zowel de huizen van de lepralijders als het kerkhof van de melaatsen terug te vinden zijn. "Zo komen we nog meer te weten over hoe zo'n leprozenhuis georganiseerd is en hoe ze daar leefden."

Internationaal onderzoek

Tot nu toe vonden de archeologen 90 skeletten van lepralijders uit dat dorp. Er liggen er nog tientallen. De skeletten zullen bestudeerd worden door wetenschappers van de universiteiten van Leuven, Cambridge en Tartu (Estland). Zij maken DNA-analyses om te kijken hoe die lepra zich ontwikkelde.

Eind oktober stoppen de opgravingen en worden de werken voor de woonwijk weer opgestart. Wie een kijkje wil nemen, zal dus snel moeten zijn.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!