Nieuwe robots voeren onderzoek uit op en in de zee

dinsdag 17 september 2019 - 15:42
Barbara Dejonckheere
Nieuwe robots voeren onderzoek uit op en in de zee
Het Vliz, het Vlaams Instituut voor de Zee, heeft twee nieuwe robots gekocht om metingen op en in de zee uit te voeren. Het ene toestel is een onderwaterrobot die tot 1000 meter diep kan gaan, het ander toestel is een soort platform dat op het water drijft.

Het is voor het eerst in België dat dergelijke robots voor wetenschappelijk onderzoek worden gebruikt. Bart Desmet van het VLIZ: "Door de robots kunnen we gebieden onderzoeken waar we tot nu toe geen onderzoek konden voeren. De robots zijn in staat om in veel diepere wateren te opereren en dichter bij de bodem, waardoor we metingen kunnen doen in hoge resolutie." De ene robot ziet er uit als een torpedoachtige vis die tot 1000 meter diep kan gaan, het ander toestel is plat en is geschikt om op ondiep water te drijven.  
 

De "platformrobot" kan op eigen kracht tot maanden op het water drijven, de "torpedorobot" tot 7 uur onder water, ook als de weersomstandigheden op zee ongunstig zijn. Bart Desmet: "Op zee werken gebeurt vaak in vrij ruwe omstandigheden met stromingen en golven, maar die toestellen kunnen als het ware blind in die slechte omstandigheden metingen uitvoeren. De gegevens van de robots worden naar een controlekamer op een schip of aan land doorgestuurd." 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!