1 op 10 Belgen neemt antidepressiva: "Ze lossen het probleem niet op, maar geven een mogelijkheid om meer gefocust om te gaan met je problemen"

vrijdag 7 mei 2021 - 09:41
foto pexels
Er hangt nog steeds een taboe rond antidepressiva. Toch nemen 1,2 miljoen Belgen deze medicatie. Maar werken antidepressiva altijd? Karolien Debecker zocht het uit in 'Wijs'.

"Het is niet omdat je het probleem niet ziet, dat er niets aan de hand is"

Radio 2-luisteraar Magali maakt een stof te weinig aan in haar hersenen en daardoor heeft ze een ongeluksgevoel. "Tegen een diabetespatiënt zeg je ook niet, maak gewoon meer insuline aan. Dat is bij mij hetzelfde." Ze neemt al sinds haar 18 jaar antidepressiva en dat werkt goed voor haar. Magali is wel van plan het af te bouwen zodra het kan. "Antidepressiva werken voor mij heel goed, maar ik wil ook echt moeite doen om zelf terug gelukkig te worden."

Ik wil niet weten wat het zou gegeven hebben als ik mijn pillen tijdens de coronaperiode niet zou genomen hebben…

Magali

Het geeft de mogelijkheid tot rust

Luc begon met antidepressiva na een auto-ongeval. "Je wordt fysiek en mentaal door elkaar geschud." De dokter heeft toen antidepressiva voorgeschreven. "Het haalt de scherpe kanten ervan af en geeft wat rust in je hoofd". Zo heeft hij kunnen werken aan zijn herstel en nu neemt hij geen antidepressiva meer. "Het is belangrijk om het af te bouwen onder begeleiding."

De pillen lossen het probleem niet op, maar geven een mogelijkheid om meer gefocust om te gaan met je problemen.

Luc

Zoektocht naar juiste medicatie

Elke heeft een angststoornis en neemt dagelijks angstremmers. "Op het moment dat ze me een voorschrift gaven, had ik alles al geprobeerd. Ik zat zo diep en ik wou er gewoon vanaf." De juiste medicatie vinden was een zoektocht voor Elke. "Het moet eerst langzaam opbouwen voordat ze de werking konden zien. Die periode duurde eindeloos." Ondertussen heeft ze de juiste medicatie gevonden en voelt Elke zich beter. 

Antidepressiva werken traag, er is niet één moment waarop je je plots beter voelt.

Elke

Verkoop stijgt

Caroline van apotheker Hoogmartens in Leuven ziet de verkoop de laatste jaren stijgen. "Het is niet alleen door corona, maar het was de jaren daarvoor ook al." Dat komt door het taboe langzaam verdwijnt: "Tegenwoordig wordt er over problemen gepraat en hangt er minder schaamte rond."

Antidepressiva alleen lost vaak het probleem niet op. "Er moet met een psycholoog gekeken worden naar de oorzaak van het probleem. Een pilletje alleen gaat niet helpen." De patiënt moet de voor-en nadelen van antidepressiva ook afwegen. "Ik merk, vooral bij jongeren, dat zelfmoordgedachten verhogen. Daarom is het belangrijk dat zowel de patiënt als de familie is ingelicht." 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!