Radio 2-luisteraar Tinne over de depressie van haar vriend: "Ik begreep hem niet. Hij had toch alles om gelukkig te zijn?"

donderdag 7 oktober 2021 - 11:07
1 op 10 volwassenen in ons land lijdt aan een psychische stoornis zoals angst of depressie. En dat aantal is tijdens de recente coronacrisis nog toegenomen. Een depressie is zwaar om dragen voor de persoon zelf, maar ook voor de omgeving die vaak niet weet hoe erop te reageren.

Tinne is 29 en al enkele jaren gelukkig samen met haar vriend. Maar zo'n 5 jaar geleden sukkelde hij in een zware depressie. "Mijn vriend vertrok op Erasmus naar het buitenland. Dat had een toffe ervaring moeten zijn, maar ik zag hem tijdens onze videogesprekken week na week achteruit gaan. Hij zei dat hij zich slecht voelde maar het niet kon benoemen. En ik begreep hem niet. Dit was de beste tijd van zijn leven. Waarom genoot hij daar niet van? En hij had mij toch?"

Hij duwde mij weg omdat ik te kort op zijn vel zat

Tinne

Uit mekaar

"Ik wilde letterlijk horen wat er aan de hand was. En ik was ook in paniek. Misschien lag het wel aan mij? Het was een kettingreactie: ik werd bozer en hij trok zich meer en meer terug. We zijn dan ook een tijd uit mekaar geweest. Hij zat te diep en kon mij er op dat moment niet meer bijnemen."

Uiteindelijk heeft Tinnes vriend hulp gezocht en gevonden bij een psychiater. De gesprekken en de medicatie hielpen hem er weer bovenop. En ze vonden mekaar ook weer terug. "Toen ik via zijn ouders hoorde dat er echt wel iets aan de hand was, ben ik me meer gaan verdiepen in depressies. Ik zocht dingen op, volgde de actualiteit als het daarover ging. Ik kwam tot het besef dat ik teveel op mezelf gefocust was geweest en te weinig op hem."

Waakzaam blijven

Kan je genezen van een depressie? "Die kwetsbaarheid blijft bestaan. We zijn allebei waakzaam voor triggers. We weten welke die zijn en hoe we ze kunnen omzeilen. En ik weet ook wanneer ik hem met rust moet laten. Ik ben aanwezig maar bemoei me niet meer zoals vroeger. Uiteindelijk moet de wil om eruit te geraken en om de zaken in handen te nemen vanuit de persoon zelf komen."

"En voor mensen met een depressie: ga hulp zoeken, want er alleen uit geraken is heel moeilijk. Veel mensen blijven hangen in een depressie omdat ze te trots of te bang zijn om hulp te vragen."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!