De Grote Inspecteur Decaluwé Melba Toast Smaaktest

maandag 16 december 2013 - 08:30
Wie melba toast zegt, zegt ook pêche melba, en dat is geen toeval want de twee lekkernijen zijn allebei genoemd naar Nellie Melba.

Wie melba toast zegt, zegt ook pêche melba, en dat is geen toeval want de twee lekkernijen zijn allebei genoemd naar Nellie Melba.

Dat was een Australische operazangeres die al eens graag in het Ritz logeerde.

Daar domineerde de bekende kok Escoffier de keuken en die deed graag z’n best om de schone Nellie gerechten voor te schotelen die pasten in haar dieet.

Dit heeft ons smaakpanel geproefd:

  • Melba Toast (rond) van Carrefour - €0,85/110g of € 7,73/kg
  • Melba Toast (rond) van Marc Payot van Colruyt - € 0,79/110g of € 7,18/kg
  • Melba Toast (rechthoekig) van Rivercote van Lidl - € 1,39/240g of € 5,79/kg
  • Melba Toast(rond) van Delhaize - € 0,89/110g of € 8,09/kg
  • Melba Toast (rond) van Buitoni (te vinden bij Albert Heijn) - € 0,75/100g of € 7,50/kg


Dit valt professor Voedingstechnologie André Huyghebaert op als hij de verpakkingen bekijkt:

  • In alle melba toasts zit mout. Het gaat om mout, moutextract of moutmeel zowel van gerst, maïs als tarwe. De keuze voor een bepaalde grondstof heeft waarschijnlijk met de smaak te maken.
  • Het zoutgehalte verschilt van toast tot toast: 1,25% in Buitoni, 2% in Rivercote van Lidl en in Delhaize, 2,02% in Marc Payot en 2,1% in Carrefour.
  • Het is niet omdat het zoutgehalte lager is dat een toast per definitie minder zout smaakt dan een andere toast waar meer zout in zit. De mout kan de (zoute) smaak beïnvloeden.
  • In een melba toast zitten er best veel voedingsvezels, gemiddeld zo’n 4%. Dat heeft waarschijnlijk te maken met de mout. Door de gerst en de tarwe bevat de toast meer vezelbestanddelen.
  • In 4 van de 5 merken zitten emulgatoren, behalve in Buitoni. Emulgatoren zijn stoffen die helpen bij het mengen van twee stoffen die normaal gesproken niet of moeilijk te mengen zijn. Er bestaan natuurlijke emulgatoren (zoals eieren) en synthetische (door de mens gemaakt). In Carrefour, Delhaize, Rivercote en Marc Payot zitten sojalecithine (of E322, dat is een natuurlijke emulgator die vooral uit sojabonen wordt gewonnen) en Natriumstearoyl-2-lactylaat of E481. Dat is een vetzuur uit zowel dierlijk als plantaardig vet dat waarschijnlijk wordt gebruikt om het deeg te laten rijzen.


Dit is de top vijf volgens ons smaakpanel:

1. Carrefour
2. Rivercote van Lidl
3. Delhaize
4. Buitoni (te vinden bij Albert Heijn)
5. Marc Payot van Colruyt

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!