De Grote Inspecteur Decaluwé Speculoos Smaaktest

maandag 17 februari 2014 - 08:30
De Grote Inspecteur Decaluwé Speculaas Smaaktest
Speculoos of speculaas, that’s the question. Zijn het dezelfde koekjes of niet? Het antwoord: neen!

Wat is het nu eigenlijk: speculoos of speculaas? Als je de verpakkingen uit de supermarkt moet geloven is het ‘speculoos’, hoewel Carrefour er ‘speculaas’ van maakt.

Maar eigenlijk onterecht, want speculoos is gewoon een ander koekje dan speculaas.

Speculaas is de typisch Nederlandse pittige kruidenkoek, vol gember en kardemom.

Speculoos is dan weer echt Belgisch, met kaneel en gebrande suiker. Zonder speciale specerijen, specu-loos dus.

En dat verschil zou alles met geld te maken hebben. Wij konden de dure specerijen niet betalen die de rijke Nederlanders uit hun kolonies meebrachten. En dus zochten we een goedkopere variant.

Tegenwoordig vind je kilo’s speculoos in de supermarkt.

Dit heeft het smaakpanel geproefd:

 • Vermeiren - € 2,00/325g of € 6,15/kg
 • Lotus - € 1,18/250g of € 4,72/kg
 • 365 Delhaize - € 1,25/500g of € 2,50/kg
 • Everyday - € 2,12/kg
 • Carrefour - € 1,35/500g of € 2,70/kg


Lekker en/of gezond?

André Huyghebaert, professor Voedingsmiddelentechnologie, nam de verpakkingen van de 5 soorten speculaas onder de loep en deed de volgende vaststellingen:

 • De basisingrediënten van speculaas zijn tarwebloem, suiker, plantaardige olie, kandijsiroop, rijsmiddel, zout en specerijen.
 • De eindsamenstelling van de speculaas van Vermeiren is ongeveer dezelfde, maar Vermeiren legt de nadruk op het artisanaal karakter van zijn product. De bereiding gebeurt ambachtelijk met natuurlijke ingrediënten en het deeg rust een nacht. Er zitten drie soorten suiker in hun speculaas: kandijsuiker, rietsuiker en invertsuiker. Terwijl in de andere vier merken alleen kandijstroop zit.
 • Er zit wel wat vet in speculaas: 17,4% bij Carrefour, 17,5% bij 365 van Delhaize, 18,3% bij Everyday, 18,4% bij Vermeiren en 19% bij Lotus.
 • In de speculaas van Carrefour zitten gedeeltelijk geharde plantaardige oliën en vetten (koolzaad - palm) of transvetzuren. Transvetzuren zijn ongezond en komen in plantaardige oliën van nature niet voor. Ze worden gevormd door de harding of de hydrogenatie als nevenreactie. Transvetzuren zijn ongezonder dan verzadigde vetten. Voor meer informatie klik hier (link) http://www.radio2.be/inspecteur-decaluwe/palmolie-vermijden
 • De grootte van de speculaasjes verschilt: ongeveer 7,5 gram per koekje boj 365 van Delhaize, 7,8 gram bij Lotus, 8 gram bij Everyday, ongeveer 10 gram bij Carrefour, ongeveer 10,8 gram bij Vermeiren.
 • Het suikergehalte ligt tussen 31,6% en 38,1% (31,6% bij 365 van Delhaize, 32,5% bij Everyday, 35% bij Carrefour, 37,8% bij Vermeiren, 38,1% bij Lotus).


De Inspecteur Decaluwé Speculaas top 5:

1. Lotus
2. Vermeiren
3. Everyday
4. 365 Delhaize
5. Carrefour

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!