De Inspecteur proeft tortillachips!

maandag 12 mei 2014 - 08:00
Wat doet er meer denken aan zomer dan een heerlijke tortillachips met wat tomatendip of een guacamole...

Tortillachips zijn een uitvinding van Rebecca Webb Carranza, een Amerikaanse met Mexicaans bloed. Samen met haar man had ze een tortillafabriek in Los Angeles.

In de jaren 40 van de vorige eeuw begonnen ze machinaal tortilla’s te maken, maar dat was niet zo simpel. Heel veel tortilla’s kwamen misvormd uit de machine.

Mevrouw Webb Carranza vond het zonde om die misbaksels weg te gooien, en besloot er snacks van te maken toen ze wat vrienden op bezoek had. Ze sneed de misvormde tortilla’s in driehoeken en bakte ze in de frituurpan. De rest is geschiedenis.

Tortilla’s danken hun naam aan het Spaanse woord ‘torta’, wat ronde cake betekent.

Dit heeft het smaakpanel geproefd:

Piratos van Aldi - € 3,95/kg
El Tequito van Lidl - € 3,97/kg
Boni van Colruyt - € 4,75/kg
Carrefour - € 4,75/kg
Doritos van Smiths - € 7,95/kg

Samenstelling

Onze professor Voedingsmiddelentechnologie, André Huyghebaert, heeft de 5 zakken tortillachips onder de loep genomen en stelde de volgende dingen vast:

  • tortillachips zijn qua samenstelling redelijk eenvoudig. Er zit maïsmeel, olie en zout in.
  • het vetgehalte varieert van 20% in El Tequito van Lidl en Boni van Colruyt, 24% in Doritos en Carrefour en 26,7% in Aldi
  • in tortillachips zit er dus minder vet dan in aardappelchips, waar er gemiddeld meer dan 30% vet in zit
  • de aard van het vet verschilt. In 4 van de 5 zakken tortillachips zit zonnebloemolie. Alleen in de tortillachips van Carrefour zit palmvet. Het gebruik van palmolie is omstreden. Meer informatie vind je hier
  • het zoutgehalte schommelt rond 1%, met slechts 0,69% in Doritos.






Dit is de Tortillachips Top 5:

1. Piratos van Aldi
2. Carrefour
3. Boni van Colruyt
4. Doritos
5. El Tequito van Lidl

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!