Smaaktest: melkchocolade paaseitjes!

maandag 31 maart 2014 - 08:40
paaseitjes
Welke chocolade eitjes smaken het lekkerst volgens ons Inspecteur Decaluwé smaakpanel?

Oorspronkelijk was Pasen een heidens feest. Het was toen de gewoonte om elkaar kippeneieren te geven als symbool van het leven. De katholieken hebben die traditie overgenomen om de verrijzenis van Christus te vieren en het einde van de vasten.

Het duurde tot in de middeleeuwen voordat kippeneieren ook versierd werden. Enkele eeuwen later trakteerde Lodewijk de 14e heel zijn hof op eieren met een laagje bladgoud! En in die periode kreeg een van Lodewijks landgenoten het idee om verse eieren leeg te spuiten en te vullen met chocolade. En zo werd het paasei – gelegd.

Dit heeft het smaakpanel geproefd:

  • Carrefour (€ 10,90/kg)
  • Hema (€ 9,75/kg)
  • Isaura van Aldi (€ 6,60/kg)
  • Milka (€ 14,40/kg)
  • Favorina van Lidl (€ 6,45/kg)

André Huyghebaert, professor Voedingsmiddelentechnologie, heeft de verpakkingen onder de loep genomen en kwam tot de volgende vaststellingen:

  • Op de verpakkingen van de paaseitjes van Hema en Favorina van Lidl staat uitdrukkelijk dat het om ‘UTZ-Certified’ chocolade gaat. Dat is een label voor duurzame producten. De chocolade is geproduceerd met aandacht voor goeie arbeidsomstandigheden en een beperkte impact op het milieu.
  • Het aandeel droge cacaobestanddelen verschilt. Ten minste 30% bij Milka en Favorina van Lidl, 32% bij Isaura van Aldi en 34%’ bij Hema.
  • Alle merken gebruiken volle melkpoeder, behalve Lidl. In die paaseitjes zit magere melkpoeder, boterconcentraat en weipoeder. Dat is goedkoper.
  • In alle paaseitjes (behalve in die van Lidl) zit sojalecithine, dat is een emulgator die helpt om ingrediënten te mengen. In de paaseitjes van Lidl zit zonnebloemlecithine. Lidl vermijdt zo genetisch gemodificeerde soja. Soja is sinds 1996 net als genetisch gemanipuleerde maïs door de Europese unie toegelaten als grondstof voor voeding.
  • Op de verpakking van de eitjes van Carrefour staat geen ingrediëntenlijst, noch een voedingswaardetabel.
  • De ingrediëntenlijst en voedingswaardetabel van de paaseitjes van Milka en van Isaura van Aldi zijn (op het aangegeven percentage cacaobestanddelen na) identiek. Dat doet de professor vermoeden dat de paaseitjes in dezelfde fabriek gemaakt worden. De beide fabrikanten ontkennen dat, maar dat de twee recepten dicht bij elkaar liggen is een feit.

Dit is de Inspecteur Decaluwé Melkchocolade Paaseitjes Top 5:

  1. Carrefour

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!