Wat zijn de beste zoute crackers?

maandag 18 november 2013 - 08:30
zoute cracker
In 1958 kwamen Paul Parein en zijn zoon Louis op het idee om naar Amerikaans voorbeeld een rechthoekig koekje te maken en het met zoutkorrels te bestrooien. En zo werd de eerste zoute aperitiefcracker

In 1958 kwamen Paul Parein en zijn zoon Louis op het idee om naar Amerikaans voorbeeld een rechthoekig koekje te maken en het met zoutkorrels te bestrooien. En zo werd de eerste zoute aperitiefcracker in Europa geboren: TUC.

Ook voor de naam deed Paul Parein inspiratie op in Amerika. Op het vliegtuig van New York naar Brussel was hij de krant aan het lezen toen hij botste op een artikel over de Amerikaanse “Trade Union Cooperation”.

De afkorting T-U-C vond hij catchy en makkelijk om te houden. En dat heeft hij goed gezien, want 55 jaar later ligt TUC in meer dan 50 landen in de supermarkt.

Ook bij ons en bovendien heeft elke supermarkt zijn eigen versie. Het smaakpanel proefde de volgende merken:

  • Crackers van Everyday - € 3,83/kg
  • Crackers van 365 van Delhaize - € 3,93/kg
  • TUC - € 7,90/kg
  • Craks van Snack Day van Lidl - € 3,83/kg
  • Crackers van Carrefour - € 4,95/kg


Ook André Huyghebaert, professor Voedingsmiddelentechnologie, boog zich over de verpakkingen van de crackers en merkte de volgende dingen op:

  • Het zoutgehalte in de crackers verschilt erg: van 1,9% (bij Snack Day van Lidl), over 2,01% (bij Everyday van Colruyt) en 2,1% (in Tuc) tot 2,5% (bij 365 van Delhaize en Carrefour)
  • Ook het vetgehalte is telkens anders: van 14,8% (bij Everyday van Colruyt), over 20% (in 365 van Delhaize) en 21% (bij Carrefour) tot 22% (in Snack Day van Lidl en TUC)

De top 5 van ons smaakpanel

1. Crackers van 365 van Delhaize
2. TUC
3. Crackers van Carrefour
4. Craks van Snack Day van Lidl
5. Crackers van Everyday

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!