Jeroen maakt gehaktballen met kaas en spitskoolstoemp
ma 13 apr. - 9:31
Een gehaktbal met iets extra's - kaas - en een stoemp met een groente die we niet zo vaak gebruiken: spitskool
INGREDIËNTEN: (4 personen)
Voor de gehaktballen:
1 kg gemengd gehakt
1 ei
150 g geraspte kaas (bv. emmentaler)
klontjes boter
peper & zout
Voor de stoemp met spitskool:
800 g aardappelen (loskkokend)
1 spitskool
1 ui
½ busseltje platte peterselie
een klont boter
nootmuskaat
peper & zout
BEREIDING
- Pel de ui en snij hem in matig fijne stukjes.
- Snij de spitskool overlangs in twee en verwijder de karde kern die onderaan. Snij de groente grof.
- Smelt een klont boter in een stoofpot en stoof de snippers ui.
- Voeg na een paar minuten de stukjes spitskool toe en roer. Laat de kool enkele minuten rustig stoven en schil intussen de aardappelen.
- Schil de aardappelen en snij ze in dobbelstenen en doe ze in de pot met kool.
- Schenk een bodem water in de pot, zet het deksel op de pot en laat de hele inhoud ‘braiseren’. 16:17 Zet het deksel gekanteld op de pot na en kwartier en laat met meeeste vocht wegdampen. Na zo’n 10 minuten is alles gaar.
- Stort het gehakt in een grote mengschaal.
- Breek de eitjes en doe ze bij het vlees. Voeg wat paneermeel toe, de geraspte kaas en peper en zout naar smaak. Meng het gehaktmengsel en rol er ballen van met een diameter van 5 centimeter.
- Stoom de bouletten. Een makkelijke manier is deze: plaats een serveerring of (…) op de bodem van een pot. Plaats er een groot plat bord bovenop en schenk een bodem water in de pot. Leg de gehaktballen op het bord, breng het water aan de kook en stoom het vlees gaar onder deksel. Reken ongeveer 20 minuten. (controleer de gaarheid)
- Smelt boter in een braadpan en bak de bouletten (evt. in beurten) goudbruin.
- Hak de peterselie zo fijn mogelijk. Roer het groen door de stoemp en kruid de bereiding met versgeraspte nootmuskaat en wat peper en zout.