Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Kabeljauw op z'n Surinaams

di 16 feb. - 7:16

Kabeljauw anders dan anders, concreet op z'n Surinaams...
Zin om kabeljauw eens op een andere manier klaar te maken dan met mousselinesaus? Dan vind je inspiratie in de Surinaamse keuken. Mieke van het Surinaams eethuis ‘Suris’ in Antwerpen leert ons ‘heri heri’ te maken, een echte feestmaaltijd in haar thuisland. Daarvoor gebruikt Mieke de gezouten variant van de kabeljauw : de bakkeljauw. Maar je kan ook gewoon met een kabeljauwhaasje aan de slag, als je dat wil.

Heri heri

Ingredienten
  • 400 gram cassave (maniok)
  • 2 rijpe bakbananen
  • 2 groene bakbananen
  • 4 grote zoete aardappels
  • 4 eieren
  • 400-500 gram bakkeljauw
  • beetje water
  • olie
  • halve ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 2-3 tomaten
  • fijngesneden selderij
  • beetje tomatenpuree
  • zwarte peper
  • bouillonblokje naar smaak
Bereiding bakkeljauw
  • Maak de bakkeljauw schoon en kook 15 minuten in ruim water om te ontzouten.
  • Daarna afspoelen en laten uitlekken en uitknijpen. Scheur de bakkeljauw in stukjes.
  • Verhit een paar eetlepels olie en bak hierin de de stukjes ui en knoflook.
  • Doe er dan de gesneden tomaten, beetje bouillon, de tomatenpuree en de zwarte peper bij.
  • Bak de stukjes bakkeljauw mee.
  • Doe er eventueel een beetje water bij en laat het nog even een kwartiertje stoven (met eventueel de hele Surinaamse peper voor de smaak of fijngesneden meebakken als je het heel heet wilt).
  • Roer op het laatst de fijngesneden selderij door de bakkeljauw.
Bereiding aardvruchten
  • Kook de in stukjes gesneden cassave, gewassen zoete aardappelen en geschilde bananen gaar in water.
  • Kook de eieren hard.
  • Haal na ongeveer 20 minuten de cassave, rijpe bananen en zoete aardappelen uit het water, maar laat de groene bananen nog even doorkoken op zacht vuur en laat ze in het water liggen tot je gaat opdienen.
  • Van de cassave de dikke nerf verwijderen en van de rijpe bananen de buitenste draadjes aftrekken.
  • Leg de aardvruchten op een schaal.
  • Haal nu de groene bananen uit het water en doe ze erbij.
  • Leg alles netjes op een schaal met de bakkeljauw erbij.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet