Gentse oogarts werkt als vrijwilliger in Congo: "Er zijn hier 100 oogartsen voor 80 miljoen mensen"

zaterdag 12 oktober 2019 - 08:00
Foto: Getty
Oogarts op rust, de Gentse dokter Herman Burvenich is deze week aan een nieuwe missie in Congo begonnen als vrijwilliger. Hij wil kwaliteitsvolle oogzorg brengen tot bij mensen die er anders nauwelijks toegang tot krijgen, zo vertelde hij aan Kim Debrie.

Dokter Burvenich heeft zijn eerste week erop zitten in een van de meest geïsoleerde uithoeken van Centraal-Congo, in Katakokombe.  Zijn agenda was al goed gevuld. "Ondertussen heb ik al een tweehonderdtal consultaties verricht, en we hebben gisteren een twintigtal cataract-operaties gedaan. Vandaag staan er opnieuw zo'n 20 à 25 operaties te wachten."

Het is niet het geval dat er in Congo een uitzonderlijk hoog aantal cataract-patiënten zijn. "Er zijn gewoon geen oogartsen. Op 80 miljoen inwoners zijn er nog geen 100 oogartsen. Bij ons in België zijn er 1000 oogartsen voor 10 miljoen inwoners."

Met zijn vrijwilligerswerk maakt hij een groot verschil in het leven van veel mensen. "Het magische moment is de dag na de ingreep, want dan wordt het verband verwijderd. Er zijn mensen die beginnen dansen wanneer ze opnieuw kunnen zien, het is erg aandoenlijk."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!