Organisatrice Darline Devos over vooroordelen Miss België: "Finalisten móeten niet mager zijn"

zaterdag 11 januari 2020 - 06:00
Darline Devos organiseert intussen al 15 jaar Miss België. “Maar het blijft een spannende avond”, vertelt ze aan Kim Debrie.

Vanavond weten we wie een jaar lang het kroontje van Miss België mag dragen. “Het winnende meisje wordt echt een jaar lang een onderdeel van onze familie”, vertelt organisatrice Darline Devos. “Wel, technisch gezien wordt ze een jaar lang aangenomen als bediende in ons bedrijf. Wij regelen haar agenda, begeleiden haar tijdens opdrachten, … Ze wordt daar door ons ook voor betaald. Maar als je een jaar lang zo intensief samenwerkt, schept dat wel een band.”

Zo lang als Miss België al bestaat, zo lang bestaan er ook allerhande vooroordelen over de wedstrijd. “Meisjes moeten niet per sé mager zijn om deel te mogen nemen. Iedereen is welkom. Maar wat mensen vaak niet weten is dat de finalisten gekozen worden in regionale selecties met regionale jury’s. Het is dus perfect mogelijk dat er een meisje met een maatje meer start in de regionale selecties, maar jammer genoeg niet weerhouden wordt voor de finale. Maar dat zal dan zeker niet uitsluitend op basis van haar kledingmaat zijn. We zijn vooral op zoek naar meisjes met veel pit en goesting om deze uitdaging aan te gaan.”

De meisjes die zich inschrijven hebben heel uiteenlopende kledingmaten.

Darline Devos

“Ook een uitmuntende kennis van België is geen vereiste. In de aanloop naar de finale krijgen ze een bundel met heel veel info over ons land. Geschiedenis, geografie, bekende mensen, … Daar worden ze dan regelmatig over ondervraagd. Dat kan door een simpele vragenlijst zijn. Maar tijdens onze reis naar Egypte doen we dat spelenderwijs met een interactieve quiz op het strand. Reuzeleuk!”

Darline wilt geen favorieten benoemen. “Wij bepalen voor 33% de stemming. Daarbij houden we ook rekening met kennis die andere juryleden misschien niet hebben. Is het meisje stipt en punctueel, communiceert ze vlot, …” Moest één van de finalisten last krijgen van stress, dan staat Darline klaar. “Ik ben apothekeres van opleiding en heb altijd kruidenmiddeltjes tegen de zenuwen bij de hand. Misschien heb ik ze vanavond zélf wel nodig!”

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!