Steven Decraene over bosbranden in Australië: "Toch is er veel samenhorigheid en optimisme onder de bevolking"

zaterdag 18 januari 2020 - 09:00
Journalist Steven Decraene is voor VRT NWS naar de bosbranden in Australië. Sinds september is daar al meer dan 10 miljoen hectare bos afgebrand, dat is 3 keer de oppervlakte van België. Maar er is een sprankeltje hoop ‘het heeft geregend’ vertelde Steven bij Kim Debrie.

Het is hard werken voor Steven Decraene. "Het tijdverschil maakt dat onze deadlines ‘s nachts liggen, dat betekent lange dagen en korte nachten. Maar dat is niet zo erg, bijslapen doe ik later wel.”

Regen

“Het heeft geregend, maar dat is een genuanceerd verhaal. In de staat Victoria heeft het een beetje gemiezerd. Dat zorgde ervoor dat de smog en de rook verdwenen. De brandgeur is een beetje weggetrokken. In een andere staat is het echt harder beginnen regenen maar dat zorgt dan weer voor een risico op overstromingen.”  

Men gaat aan de slag en redt wat er te redden valt.

Steven Decraene

"Mensen in getroffen gebieden kunnen niet van het weekend genieten", zegt Steven. “Wat je ziet, is dat de steden en de dorpen die dicht bij de branden liggen 24/7 bezig zijn met de branden. Maar er is veel samenhorigheid, er is heel wat optimisme onder de bevolking, men gaat aan de slag en redt wat er te redden valt.”

“In steden verder van de branden merk je wel dat er een weekendgevoel is. Mensen komen er even uitblazen, genieten van een goed biertje of een typisch Australische barbecue. Er is ook veel volk op straat in Melbourne, waar, ondanks de slechte luchtkwaliteit, de Australian Open plaatsvindt.”

Rookgeur in de kleren

Maandag vliegt Steven terug naar België. “Ik ga meteen mijn haren en kleren wassen, de rookgeur zit waarschijnlijk overal in, maar ik ruik het zelf niet meer. Dat zal ik pas merken als ik maandag mijn koffer opendoe.”

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!