Gezocht en gevonden: hier verblijft Kraakje van Tante Terry 60 jaar na zijn tv-carrière

donderdag 21 mei 2020 - 13:54
Onze studio staat vol leuke sixties spullen uit het rijke archief van de VRT. Eén iconisch item uit die tijd kon onze redactie niet terugvinden. De eekhoorn van Tante Terry, Kraakje Pluimstaart.

Van een retro tv tot boeken van Kapitein Zeppos: vandaag kreeg onze studio een jaren 60 make-over. Kraakje, de beste vriend van Tante Terry, konden we niet vinden in het VRT-archief. Daarom gingen we op zoektocht!

Heel wat medewerkers van de openbare omroep zochten mee naar de pop uit de sixties. Niemand wist waar de eekhoorn zich op dit moment bevindt. Liefhebber van televisie uit de oude doos, Steven Van Herreweghe, gaf ons de ultieme tip. “De stem van Kraakje werd ingesproken door Chris Lomme. Misschien heeft zij de pop? Ik meen mij ook te herinneren dat Terry hem misschien aan een kleuterklas geschonken heeft."

(Lees verder onder de foto)

Ik meen mij ook te herinneren dat Terry hem misschien aan een kleuterklas geschonken heeft.

Steven Van Herreweghe

Gevonden!

Chris Lomme heeft de pop niet in haar bezit, maar een kleine kleuterschool in Bornem gebruikt de pop al jaren als mascotte. “Kraakje Pluimstaart woont in onze klas. Toen de kleinzoon van tante Terry naar onze school kwam, hadden wij te weinig kindjes om onze telling te halen. Tante Terry vond het vreselijk dat ons wijkschooltje zou moeten sluiten dus besloot zij haar steentje bij te dragen om het schooltje in de kijker te zetten. Ze werd toen meter van onze school. Kraakje, haar grote trots en beste vriend, werd als mascotte aan onze school geschonken", vertelt juf Vicky van de kleuterschool Eikevliet in Bornem.

(Lees verder onder de foto)

Soms is er zelfs een lieve kleuter die hem een nootje brengt.

Juf Vicky

Dikke vriend

Juf Vicky heeft Kraakje zeker een warme thuis gegeven. “Ik heb Tante Terry echt beloofd dat ik voor hem zou zorgen alsof het mijn kindje was. Dus de VRT kan op beide oren slapen! Kraakje is in hele goede en veilige handen.”

Kraakje is ondertussen een dikke vriend geworden van de leerkrachten en de kleuters. “Kraakje speelt zeker een rol in de thema’s die we behandelen in de kleuterklas. Soms zetten we hem eens een kerstmuts op of verstoppen we paaseitjes of piratenmunten bij zijn boomstammetje. Sommige kleuters vragen nieuwsgierig wie hij is en dan vertel ik zijn verhaal. En laat ik filmpjes zien vanuit zijn glorietijd. Soms is er zelfs een lieve kleuter die hem een nootje brengt.”

(Lees verder onder de video)

Trouwe supporter van de kleuterschool

“Tante Terry was een trouwe supporter van onze school, ze kwam regelmatig langs. Ook met het schoolfeest was zij er steeds bij.” Juf Vicky beschouwt Tante Terry als een soort van oma. “Tante Terry was één van de warmste mensen die ik gekend heb. Ze was heel lief en rustig en had een heel groot hart. Een groot hart voor ons schooltje en voor de kleuters.”

Dankzij de steun van heel wat buurtbewoners en de directie van de Sint-Carolusschool gaat het nu goed met het kleinste kleuterschooltje van Vlaanderen. “We hebben momenteel 13 kleuters. Dit jaar gaan er geen kleuters naar het eerste leerjaar, dus starten we in september ook met 13. Dus voor de telling van 2021 zijn we terug safe.” Misschien wel met dank aan Kraakje! 😉

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!