De Inspecteur over boodschappen in de jaren 80: "De ponskaarten bij Colruyt, wat een gedoe!"

woensdag 14 april 2021 - 11:00
Was alles écht beter vroeger? Je boodschappen doen in de jaren 80 was een hele belevenis. Vraag maar aan Inspecteur Sven Pichal.

Hij werd geboren in 1979. Een kind in de jaren 80 dus. Maar was hij toen ook al met consumentenzaken bezig? “Misschien toch al wel. Ik kom uit een groot gezin, heb veel broers. Dus we gingen regelmatig naar de Colruyt voor extra boodschappen. Wat ik mij vooral nog herinner, zijn de ponskaarten daar. De voorloper van de streepjescode zeg maar."

"Kaartje vergeten? Dan moest je teruglopen!"

Bij elk product stond een bakje met kaartjes. Zo’n kaartje moest je dan ook telkens meenemen en presenteren aan de kassa. "Dat was echt een gedoe. Als je dan zo’n kaartje vergeten was, moest je door de winkel heen rennen om het op tijd te gaan halen. En iedereen achter jou in de rij moest dan wachten tot jij terug was met je vergeten ponskaart. Die ponskaarten werden dan in een machine gestoken en zo werden je producten ‘gescand’. Aldi werkte niet met die ponskaarten. Daar moesten kassamedewerkers de codes van alle producten uit het hoofd kennen!”

Kassiersters bij Aldi moesten alle productcodes uit het hoofd kennen!

Sven Pichal

“Herinner je je de Nopri en Unic nog? Dat waren ook supermarkten, maar je vond ze ook in ’t klein in de dorpen. Soms had je er zelfs 2: één Unic voor voeding en eentje voor non-food. De meeste van die winkels zijn GB of AD Delhaize worden. Sarma was toen ook heel erg groot. Die zaten in dezelfde groep als Nopri. Op hun hoogtepunt waren er 200 Nopri’s en 80 Sarma’s. Sarma had ook eigen restaurants. Die bestaan nog steeds, mét hun eerste naam: Lunch Garden! Maar er zijn er wel veel minder dan in de jaren 80. Sarma bestaat nu niet meer. Die winkels zijn door de jaren heen bij ons opgegaan in Carrefour en in Nederland in Hema en Bijenkorf.”

Nostalgie

Er zijn ook heel wat nostalgische producten uit de jaren 80. “Ken je de Rang snoepjes nog? Die zaten allemaal apart in witte papiertjes. Ze bestaan al veel langer, al sinds de jaren 50 denk ik. Maar kinderen uit de jaren 80 hebben ze ongetwijfeld ook gegeten. En… Ze bestaan nog altijd! Nog steeds wordt Rang in rollen verkocht, maar de snoepjes zijn vernieuwd.”

Heel wat mensen menen zich ook te herinneren dat de jaren 80 goedkoper waren. En voor sommige producten is dat ook effectief zo. Maar zeker niet allemaal. “Elektronica is bijvoorbeeld zelfs goedkoper geworden. Ik herinner mij een ruzie tussen mijn vader en moeder omdat hij een cd-speler gekocht had. 50.000 frank kostte dat toen! Het was dan ook nog één van de eerste modellen en dus zeker niet de beste. Door elektronicasupermarkten zoals bijvoorbeeld Mediamarkt is dat veel goedkoper geworden. “

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!