Karen Damen: "Als kind was ik zo jaloers op Sandra Kim, ik wilde ook beroemd worden!"

donderdag 15 april 2021 - 11:28
Radio 2
Op 3 mei 1986 won Sandra Kim als eerste en voorlopig enige Belg het Eurovisiesongfestival. Diezelfde dag deed Karen Damen haar plechtige communie waardoor ze de overwinning van Sandra Kim, tot haar grote spijt, niet live kon meemaken. Tot op vandaag is Karen Damen grote fan van Sandra Kim, die haar overigens inspireerde om zangeres te worden.

De Sandra Kim fascinatie

"Als kind wilde ik altijd beroemd worden, maar dat lukte toen niet. Ik was heel jaloers op Sandra Kim omdat zij op zo een jonge leeftijd al zo bekend was. Van haar muziek was ik super fan, ik zong haar voortdurend na. Door Sandra Kim heb ik eigenlijk Frans geleerd. Ik vond het belangrijk om te weten waarover ik zong dus zocht ik de betekenis van haar teksten op. Ook haar interviews nam ik met een cassetterecorder op zodat ik ook haar manier van spreken kon imiteren. Zo herinner ik mij nog altijd dat ze zei: "Oui, beaucoup de travail, avec mon équipe". Wat het wilde zeggen, wist ik niet, maar ik zei het voortdurend na in exact dezelfde intonatie. Ook nu nog vind ik Sandra Kim de beste zangeres van Vlaanderen. Haar ontmoeten tijdens 'The Masked Singer' was zeer spannend. Ze werd er ongemakkelijk van dat ik zo zenuwachtig was om haar te ontmoeten."

Het is door Sandra Kim dat ik eigenlijk de Franse taal heb geleerd.

Karen Damen

Karen Damen in de jaren 80

"Ik was een aansteller in de jaren 80, iemand die altijd aandacht nodig had. Snob zijn was mijn ambitie, maar daar hadden we thuis het geld niet voor. Zo wilde ik doodgraag een 'Millet' jas hebben. Ik heb er toen via een vriendin één kunnen kopen die een paar maten te klein was. Het was geen zicht want de mouwen waren veel te kort, maar ik had dus wel een 'Millet'. De jaren 80 is voor mij tot op vandaag ook de periode waar de beste muziek is gemaakt."

Karen zingt één van haar favoriete songs uit de jaren 80: 'Old & Wise' van The Alan Parsons Project

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!