Radio 2-luisteraar Frans won in 1988 'A tot Z spelshow' van Linda De Mol: "Ze zijn mij met het vliegtuig komen ophalen om mee te spelen"

vrijdag 16 april 2021 - 14:56
De 'A tot Z spelshow' was een livespelshow op de Nederlandse televisie in de jaren 80, gepresenteerd door Linda de Mol. Radio 2-luisteraar Frans Cuypers vertelde bij Caren Meynen hoe hij als Belg in het tv-programma terechtkwam én uiteindelijk met de hoofdprijs naar huis ging: een Fiat Panda.

Frans ging regelmatig met zijn gezin op vakantie in Nederland. Ze waren lid van TrosKompas, een Nederlands weekblad en een omroepgids van de publieke omroep In Nederland. "TrosKompas gaf een heel handig programmaboekje uit. Tijdens onze vakantie in 1988 stond er een raadsel in dat boekje en daarmee kon je een telefoonnummer vormen om naar Linda de Mol te kunnen bellen tijdens haar livespelshow 'A tot Z spelshow'."

"Mijn zoontje was heel jong en heeft dat nummer gevormd, een vrij eenvoudige opgave dus. Mijn zoon bleef herhalen dat ik moest bellen, dus heb ik dat gedaan. Iets later kreeg ik Linda de Mol aan de lijn", vertelt Frans. Het feit dat Frans als eerste binnenkwam in de studio is puur toeval. De lijnen in Belgie lagen plat, maar hij belde vanuit Nederland en had dus geluk.

"Linda nodigde mij uit om binnen een week het eindspel te komen spelen", gaat Frank verder. "Ik antwoordde haar dat dat niet ging lukken want ik ging op vakantie. Maar dat bleek allemaal geen probleem, want ze gingen mij met het vliegtuig komen ophalen." En Linda heeft niet gelogen, want een week later werd Frans met het vliegtuig opgehaald in Oostenrijk. "Er werd zelfs aan overnachting gedacht, mijn vrouw en ik mochten verblijven in een prachtig hotel, alles inbegrepen." 

Mijn zoontje heeft het juiste telefoonnummer gevormd

Frans Cuypers

Het spelverloop

Je kreeg gedurende één minuut 15 potentieel te winnen voorwerpen te zien. Er stond telkens een bepaalde letter bij de voorwerpen. Elke afbeelding werd vier seconden getoond. Na die minuut kreeg je een woord van vijf letters. "Bij mij was dat het woord 'bloem'. Het was dan de bedoeling dat je alle voorwerpen, waarbij de letters van 'bloem' stonden, opnoemde. Had je ze allemaal correct dan won je de hoofdprijs, namelijk een Fiat Panda. En ze waren alles, inclusief de auto, kwijt." Frans won nog een gereedschapskist, een dampkap, een design kast en zetel en een wasmachine"De auto heb ik aan mijn zoon gegeven, die studeerde aan de universiteit in Brussel en kon dat heel goed gebruiken."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!