Styliste Lien Degol: "Het trouwkleed van prinses Diana heeft de toon gezet voor alle mode uit de jaren 80"

vrijdag 16 april 2021 - 14:26
Eind jaren 80 begon Lien Degol aan haar carrière als styliste, maar haar liefde voor mode ontstond al veel vroeger. Ze blikt bij Daan Masset terug op de overgang van de harde punkmode naar de zachtere 'new romantics'.

Verkleedpartijen in het weekend

“Voor mij persoonlijk is David Bowie de trigger geweest om stylist te worden. Vanaf eind jaren 70 was ik eigenlijk al bezig met mode en kledij. Maar die jaren 80 waren visueel zo sterk, er waren zoveel dingen om je door te laten inspireren. We kwamen toen net uit een periode van de harde punk, de groene vetkuiven en de leren broeken. En in die beginjaren 80 kreeg je meer zachtere mode, pofbroeken en bandana’s. Het was het begin van de ‘new romantics’", vertelt Lien Degol.   

In de jaren 80 werden ook de grote discotheken bekend en populair. "Het was toen ook echt elk weekend feest en uitgaan. Eigenlijk elk weekend een groot verkleedfeest! De mannen waarmee ik uitging droegen toen ook allemaal make-up. Ik verknipte ook allerlei kleding om daar dan nieuwe stukken van te maken om te dragen in het weekend. Zo heb ik ooit de bontmantel van mijn oma helemaal verknipt: sommige stukken kwamen op mijn jeansjasje terecht, de overschot op mijn 'Dr. Martens' schoenen. Ik heb het nooit aan mijn oma verteld (lacht)." 

De mode van de jaren 80 was veel meer dan fluo, beenwarmers en foute joggings.

Lien Degol

Trouwkleed van prinses Diana

"Ik weet het nog heel levendig, ik was op vakantie met mijn zus in Italië. En ik zag daar het huwelijk op televisie van prinses Diana. Ze kwam uit die koets en dat kleed... Die mega ontplofte mouwen! Dat was echt de jurk der jurken. Prinses Diana heeft met haar trouwkleed echt toen de toon gezet voor alle fashion in de jaren 80. Dat was een legendarisch moment! Je zag vanaf dan in de mode die 'epauletten' opkomen, alles werd groter, wijder, breder behalve de taille, die werd fijner", vertelt styliste Lien Degol. "Vrouwen gingen in de jaren 80 ook terug meer werken. De vrouwenkostuums waren toen ook hip en geïnspireerd op televisieprogramma's zoals 'Dallas' en 'Dynasty'. Alles wat toen eigenlijk mode was zie je nu ook terug in de winkels liggen."

Kostuums en grote horloges

Boy George en Madonna hebben ook veel invloed gehad op de mode: op hoe jongeren zich gingen kleden. Iedereen denkt bij 'de mode van de jaren 80' aan veel fluo, beenwarmers en foute joggings. Maar er was zo veel meer dan dat. We kregen winkelketens in België zoals ‘Mac & Maggie'. Ook merken gingen in die periode een grote rol spelen, dat was in de jaren 70 absoluut niet zo. Maar de jaren 80 werden kapitalistischer: mensen verdienden meer geld, mannen waren vooral gekleed in kostuums. Het merk Armani was toen heel populair! Het werd belangrijk om er netjes uit te zien, met grote gouden horloges. Het was ook wel voor een select publiek."
 
"Vandaag de dag merk je dat alles terug komt. Veel jongeren gaan nu ook op zoek naar tweedehandskledij en zetten deze ook naar hun eigen hand. De jeugd begint ook meer en meer te experimenteren. Een tip aan bezorgde ouders: het is niet erg, ze zijn creatief bezig en die modefases.. Het komt allemaal goed (lacht)."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!