Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

 • Antwerpen

mis niets!

Aha!

Radio 2 stelt voor

consument

Erop uit

1,25 miljard voor overkapping Antwerpse Ring

ma 25 jun. - 11:35

De Vlaamse regering heeft op een persconferentie in het bijzijn van het Antwerpse stadsbestuur de plannen toegelicht voor de overkapping van de Ring. Er zijn 18 projecten, die 1,25 miljard euro zullen kosten. Eén van die projecten is een fietsbrug over de Schelde, vanuit het stadscentrum naar Linkeroever.

Een volledige overkapping komt er voorlopig niet. Op een druk bijgewoonde persconferentie in Brussel deed de Vlaamse regering de plannen uit de doeken. Er wordt gekozen voor 18 zogenoemde 'leefbaarheidsprojecten', waar vanaf 2020 aan zal gewerkt worden. "Er is dus veel meer dan de overkapping alleen", zegt Vlaams minister Ben Weyts (N-VA). "Dit plan gaat over veel meer. Bijvoorbeeld 400 hectare groen extra of veel fietsverbindingen. Zo zijn de fietsbruggen over de Schelde en de E17 historisch."

Lijst

 

Wie alle 18 projecten eens wil bekijken, dit is de volledige lijst:

 

 1.    Oosterweelknoop/Noordkasteel: er wordt 14 miljoen euro vrijgemaakt om het geluidsoverlast in de buurt te verminderen. Het park rond het Noordkasteel zal een zwemvijver krijgen.
 2.     De R1 zal verlaagd worden in Noordelijke richting tot aan de Masurebrug, zo kan dat stuk in een latere fase ook overkapt worden. Er worden geluidsbuffers aangelegd om de geluidsoverlast in Merksem te verminderen. Kostprijs: 70 miljoen euro.
 3.     In de buurt van het station Antwerpen-Luchtbal komt er een overkapping van 850 meter. Er worden inspanningen gedaan om fiets en openbaar vervoer "vlot op elkaar te laten aansluiten om combimobiliteit te stimuleren". Kostprijs: 368 miljoen euro.
 4.     In de Damwijk komt er een overkapping. Op de overkapping komt een park en "vrijetijdsvoorzieningen". Kostprijs: 15 miljoen euro.
 5.     Ter hoogte van het Albertkanaal komen er fietsverbindingen aan de R1 en wordt er geïnvesteerd in de "ecologische continuïteit" van de groenzones. Kost: 6 miljoen euro.
 6.     Aan het Sportpaleis stond al een overkapping gepland, dat project wordt uitgebreid. De Damwijk en de wijk Kronenburg in Deurne zullen verbonden worden. De zone rond het Sportpaleis, waar veel evenementen plaatsvinden, zou beter toegankelijk moeten worden. Kost: 147 miljoen euro.
 7.     De op- en afritten van de Ten Eeckhovelei in Deurne worden overkapt, dat zou de leefbaarheid in de wijk moeten verbeteren. Kost: 63 miljoen euro.
 8.     Er wordt geïnvesteerd in de ringzone tussen Deurne en Borgerhout. Hier wordt geen bedrag op geplakt.
 9.     Er komt een overkapping van 100 meter tussen het Rivierenhof en Hof Ter Loo, dat kost 122 miljoen euro.
 10.     In Berchem wordt de ring "ingekapseld in een snoer van groene buffers en fietspaden". Kostprijs: 23 miljoen euro.
 11.     Diezelfde "groene buffers" komen er ook ter hoogte van Wilrijk, goed voor 55 miljoen euro.
 12.     Ter hoogte van de Jan De Voslei wordt de bestaande overkapping van de A12 uitgebreid met 620 meter. Kostprijs: 145 miljoen euro.
 13.     Het zogeheten "park knoop zuid" aan de uitrit van de Kennedytunnel zal verder "verparkt" worden en er komt een fietsnetwerk door.
 14.     Ter hoogte van de Kennedytunnel "wordt de kaaizone ingericht als een schakel voor zachte mobiliteit". Kostprijs: 22 miljoen euro.
 15.     De brug waarvan burgemeester Bart De Wever eerder sprak, voor voetgangers en fietsers, wordt gerealiseerd. Kost: 49 miljoen euro.
 16.     Op Linkeroever komt er ook een fietsersbrug over de E17, om zo het Burchtse Weel te verbinden met het Galgenweel. Kost: 26,5 miljoen euro.
 17.     In Zwijndrecht wordt de geluidsoverlast met 10 decibel verminderd dankzij "stille bermen", kostprijs: 48 miljoen euro.
 18.     Diezelfde stille bermen komen er ook op Linkeroever met een geplande kost van 36 miljoen euro.

 

 

Meer zoals dit ..

Blijf op de hoogte

& wees als eerste bij voor tickets, meet and greets of gewoon de nieuwe podcasts.

Volg ons op

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet