3 dingen die je moet weten over gedroogd fruit
aha
do 2 nov. - 1:23

1. Gedroogd fruit = snoep!
Sorry aan de liefhebbers, maar gedroogde vruchten vallen volgens het gezondheidscentrum onder de categorie 'snoep'. Ze bevatten erg veel suiker, en dus meer koolhydraten dan vers fruit. Wie komt aandraven met het argument dat het om 'natuurlijke suikers' gaat, moeten we ook teleurstellen: soms wordt er nog éxtra suiker toegevoegd aan gedroogd fruit. Kijk dus altijd goed naar het etiket wanneer je een doosje rozijnen, dadels of ander gedroogd fruit koopt. Ook zijn gedroogde vruchten heel kleverig, wat uiteraard slecht is voor je tanden.
2. Rozijnen bestaan voor 70% uit suiker
We mogen niet alle gedroogde vruchten over dezelfde kam scheren. Ja, ze bevatten allemaal veel suiker, maar er toch zijn er verschillen. Goed nieuws bijvoorbeeld voor de fans van gedroogde abrikozen: die smaken zoeter dan rozijnen, maar bevatten mínder suikers, gemiddeld 5,5 klontjes per 100 gram. Een rozijn bestaat voor 70 procent uit suiker: eet je 100 gram rozijnen, dan heb je maar liefst 11,5 klontjes suiker binnen. Eet liever geen volledig doosje, maar een handvol rozijnen per dag.
Ter vergelijking:
- Gedroogde abrikozen: 5,5 klontjes suiker per 100 gram
- Dadels: 9,5 klontjes per 100 gram
- Gedroogde vijgen: 10 klontjes per 100 gram
- Rozijnen: 11,5 klontjes per 100 gram
3. Meer calorieën, maar ook meer vezels
Je hebt het nu wel begrepen: gedroogd fruit bevat meer suiker dan vers fruit. En ook het aantal kilocalorieën is een stuk hoger wanneer je voor gedroogd fruit kiest. Gedroogd fruit is namelijk veel 'energiedenser' dan vers fruit. Ze leveren in verhouding tot hun gewicht minder essentiële voedingsstoffen (vitaminen en mineralen). Maar er is wel één groot voordeel aan de gedroogde varianten: ze bevatten vier keer meer vezels dan vers fruit. Toch nog een positieve noot... of (gedroogde) vrucht!