Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top30

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

3 dingen die je moet weten over gedroogd fruit

aha

do 2 nov. - 1:23

Een heerlijke kom yoghurt, gepimpt met granola en gedroogde veenbessen: zalig! En hoe lekker zijn die paar gedroogde abrikozen in een slaatje of sausje? Of wat dacht je van een doosje rozijnen of een dadel om een namiddagdip tegen te gaan? Gedroogde vruchten zijn populair, dat is zeker. Maar zijn ze ook gezond? Dit zijn drie dingen die je moet weten over gedroogd fruit.
Gedroogd fruit
© Canva

1. Gedroogd fruit = snoep!

Sorry aan de liefhebbers, maar gedroogde vruchten vallen volgens het gezondheidscentrum onder de categorie 'snoep'. Ze bevatten erg veel suiker, en dus meer koolhydraten dan vers fruit. Wie komt aandraven met het argument dat het om 'natuurlijke suikers' gaat, moeten we ook teleurstellen: soms wordt er nog éxtra suiker toegevoegd aan gedroogd fruit. Kijk dus altijd goed naar het etiket wanneer je een doosje rozijnen, dadels of ander gedroogd fruit koopt. Ook zijn gedroogde vruchten heel kleverig, wat uiteraard slecht is voor je tanden

2. Rozijnen bestaan voor 70% uit suiker

We mogen niet alle gedroogde vruchten over dezelfde kam scheren. Ja, ze bevatten allemaal veel suiker, maar er toch zijn er verschillen. Goed nieuws bijvoorbeeld voor de fans van gedroogde abrikozen: die smaken zoeter dan rozijnen, maar bevatten mínder suikers, gemiddeld 5,5 klontjes per 100 gram. Een rozijn bestaat voor 70 procent uit suiker: eet je 100 gram rozijnen, dan heb je maar liefst 11,5 klontjes suiker binnen. Eet liever geen volledig doosje, maar een handvol rozijnen per dag.

Ter vergelijking: 

  • Gedroogde abrikozen: 5,5 klontjes suiker per 100 gram
  • Dadels: 9,5 klontjes per 100 gram
  • Gedroogde vijgen: 10 klontjes per 100 gram
  • Rozijnen: 11,5 klontjes per 100 gram

3. Meer calorieën, maar ook meer vezels

Je hebt het nu wel begrepen: gedroogd fruit bevat meer suiker dan vers fruit. En ook het aantal kilocalorieën is een stuk hoger wanneer je voor gedroogd fruit kiest. Gedroogd fruit is namelijk veel 'energiedenser' dan vers fruit. Ze leveren in verhouding tot hun gewicht minder essentiële voedingsstoffen (vitaminen en mineralen). Maar er is wel één groot voordeel aan de gedroogde varianten: ze bevatten vier keer meer vezels dan vers fruit. Toch nog een positieve noot... of (gedroogde) vrucht!

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet