300 gevangenen te veel in Sint-Gillis: "Gedetineerden slapen op matrassen op de grond"
wo 11 dec. - 7:06
Het was een van de belangrijkste beloftes die Koen Geens maakte bij de start van zijn mandaat als minister van Justitie in 2014. "Ik zal de gevangenispopulatie tegen het einde van de legislatuur onder de 10.000 krijgen in de strijd tegen de overbevolking." In de zomer van 2018 dook het aantal gedetineerden onder die symbolische grens, maar daarna steeg het aantal gevangenen opnieuw.
"Gevangenis voller in hoofdstad dan op platteland"
Het probleem van de overbevolking is dan ook groot, vooral in Brussel. In de gevangenis van Sint-Gillis zitten er 863 mensen, terwijl er maar 579 plaatsen zijn. "Net zoals in andere arresthuizen, zien we ook in Sint-Gillis dat er meer mensen zitten dan er terechtkunnen", zegt Katleen Van De Vijver van het Gevangeniswezen. "Maar dat is ook niet toevallig. In Brussel worden er heel veel mensen opgepakt, die in voorhechtenis verblijven. Het is ook de hoofdstad, het is typisch dat in de hoofdsteden de gevangenissen voller zitten dan op het platteland. En ook alle mensen die worden opgepakt op de luchthaven, moeten in een Brusselse arresthuis verblijven."
Op de grond slapen
Ook de impact van de overbevolking is niet te onderschatten. "Verschillende gedetineerden worden samen geplaatst in één cel, waardoor zo'n 100 gevangen op een matras op de grond moeten slapen", zegt Van De Vijver. "We kunnen ook de privacy van de gevangenen op dit moment niet garanderen. En hoe meer mensen er verblijven, hoe meer spanningen er kunnen ontstaan."
Gevangenis van Haren en Leuven
Intussen wordt in Haren volop gebouwd aan een nieuwe gevangenis met een capaciteit van 1100 gedetineerden. In de twee gevangenissen van Leuven is het probleem minder groot. In de hulpgevangenis van Leuven zitten 197 gevangenen, terwijl er plaats is voor 149 gedetineerden. In Leuven Centraal zitten 311 gevangenen, de capaciteit ligt daar op 300.