Afbeelding van het programma: de madammen

de madammen

4 dingen die je moet weten over bloemschikken

ma 20 sep. - 6:01

Radio 2-luisteraar Liliane uit Nevele volgt af en toe bloemschikcursussen, maar vroeg zich ook af welke trends er zoal zijn. Ze wil graag nieuwe ideeën opdoen... 'De Madammen' gingen raad vragen bij Philippe Bas van bloemenzaak ‘Florale Passie' in Hasselt.
© Canva

Volgens Philippe Bas volg je toch best eens een basiscursus, om de basistechnieken onder de knie te krijgen: "Kwestie van toch een aantal heel belangrijke basisweetjes te vernemen."

"Veel mensen weten bijvoorbeeld niet dat je de oasis niet mag onderdompelen. Je moet hem vochtig maken door hem in een emmer water te laten zinken, als je hem onderdompelt komen er luchtbellen in en dat is niet goed! Ook verschillende lijmtechnieken zijn wel interessant om tijdens een cursus te leren."

Modern bloemschikken

Bloemschikken is de laatste 10 jaar erg geëvolueerd, volgens Bas. "Tegenwoordig wordt echt op allerlei verschillende manieren en met verschillende materialen gewerkt, soms ook heel exclusief. Alle materialen worden geïntegreerd, het wordt ook veel kleurrijker en minder groen."

"Bij moderner bloemschikken maak je echte constructies: plakken en lijmen of vastknopen van bloemen. Daarvoor gebruiken we touw, ijzer, of een lijmpistool. Veel bloemen worden gelijmd: maar die blijven dan wel maar 24u goed. Als het levende bloemen zijn, lijmen we met koude bloemenlijm (dat is speciale lijm). Harder gedroogd materiaal, zoals takken en schors, kan wel met een lijmpistool."

Hoe lang kan je zo'n bloemstuk fris houden?

"Alles hangt af van de soort van de bloemen die je gebruikt: dahlia’s houden het maar 4 of 5 dagen uit. Rozen en anjers gaan dan weer wel een week mee."

Over het mooi houden van bloemen bestaan ook culturele verschillen: "In Rusland bv. vindt men dat bloemen op hun mooist moeten zijn als je ze aan iemand cadeau geeft. Een roos moet al open zijn. Bij ons heeft men daarentegen het liefst dat er nog knopjes zijn, want dan moeten die nog open gaan en blijft het stuk of boeket langer mooi."

Meer zoals dit...