Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: radio2 wijs

radio2 wijs

4 slimme tips om opslag te vragen: "Ga naar je baas net nadat je een groot project goed hebt afgerond"

do 8 apr. - 3:09

Radio 2-luisteraar Sabine werkt al 15 jaar bij hetzelfde bedrijf, maar ze durft geen opslag vragen. En ze is niet alleen, heel wat mensen kampen met hetzelfde probleem. Maar hoe moet je het eigenlijk aanpakken? Karolien Debecker verzamelde in ‘Wijs’ de beste tips om zo’n gesprek goed te laten verlopen.
Hoe moet je opslag vragen?
© Foto: Unsplash

Kies het juiste moment

De tips die het vaakst terugkomen zijn: bereid je goed voor en kies het juiste moment! Luisteraar Wilma vertelt in de Radio 2-app: “Je moet jezelf de vraag stellen waarom jij opslag verdient en hier een een lijst aan antwoorden op hebben. Zorg dat je veel zelfvertrouwen uitstraalt, want als je het zelf niet gelooft, waarom zou je baas het dan moeten geloven?"

Luisteraar Bruno vertelt dat je je moment zorgvuldig moet uitkiezen. "Ga naar je baas net nadat je een groot project goed hebt afgerond. Vraag beter geen opslag wanneer het bedrijf het niet goed doet, want dan is de kans op afwijzing groot."

Spreek doelstellingen af met je baas

Koen is hoteldirecteur en heeft regelmatig te maken met werknemers die om opslag komen vragen. Zijn grootste tip is om opslag te vragen op lange termijn: “Vraag aan je baas wat je nog kan verbeteren en spreek haalbare doelstellingen af. Vraag daarna of jullie over een promotie kunnen spreken indien je de doelstellingen tot een goed einde brengt. Zo kan je baas er moeilijker onderuit en zijn jullie beiden tevreden." Hij geeft ook mee dat je het gesprek het best op een leukere plek dan kantoor voert: “Nodig je baas uit voor een koffie of lunch, dan gaat alles veel vlotter.”

Nodig je baas uit voor een koffie of lunch, dan gaat alles veel vlotter.

— Bruno, hoteldirecteur

Ga op zoek naar alternatieven voor opslag

Volgens heel wat luisteraars is het voordeliger om geen opslag, maar alternatieven hiervan te vragen. Luisteraar Steve gaf heel wat voorbeelden: “Je kan vragen naar extra vakantiedagen, extralegale voordelen, uitbetaling in tokens, maar zelfs de vraag naar een salarisoptimalisatie gesprek kan al helpen.” Luisteraar Kim Van Houtven voegt daaraan toe dat je ook altijd kan vragen naar een stukje variabel loon: "Jij brengt extra projecten tot een goed einde en je krijgt hier een bonus voor."

Bedrijven zouden elk jaareen evaluatie moeten maken van hun werknemers en de verloning ervan.

— Kim Van Houtven, HR-consultant bij SD Worx

Zorg dat je een correcte verloning krijgt voor je verantwoordelijkheden

Kim Van Houtven is HR-consultant bij SD Worx. Zij legt de verantwoordelijkheid bij het bedrijf zelf: “Alle bedrijven zouden jaarlijks een evaluatie moeten maken van hun werknemers en zich de vraag stellen: ‘Wie is er gegroeid? Krijgt iedereen nog wat hij/zij verdient? Is de verloning van mijn werknemers eerlijk tegenover elkaar en zitten ze nog juist ten opzichte van de markt?’ Op basis daarvan kan een bedrijf zijn werknemers correct verlonen.”

"De ideale situatie is wanneer je weet en voelt als werknemer dat je op een correcte manier wordt verloond voor de verantwoordelijkheden die je opneemt. Zo niet, dan moet je dat probleem voorleggen aan je leidinggevende. Er is vaak een logische verklaring waarom jij geen opslag krijgt. Je moet vooral durven want een neen heb je, een ja kan je krijgen!"

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet