Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de madammen

de madammen

5 dingen die je nog niet wist over prins Charles

vr 20 mei - 1:05

Van toen hij drie jaar was, is Charles kroonprins. Daarmee is hij de langst wachtende troonopvolger uit de geschiedenis. Hoewel hij al die tijd grondwettelijk niets hoefde te doen, heeft hij niet stilgezeten. Zo stichtte hij een eigen stad, ontwierp hij een eigen filosofie, heeft hij een grote waardering voor de islam, en gaf hij 870.000 jongeren een nieuwe start in het leven. En hij is nog goedkoop ook.
© Foto: Getty

De prins van Wales is de langst wachtende troonopvolger uit de geschiedenis. Op een moment dat de meesten van ons al lang met pensioen zijn, moet hij nog aan zijn échte officiële baan beginnen.

Over de taak van een kroonprins is grondwettelijk niets vastgelegd. Eigenlijk had hij al die tijd dus op z’n luie krent kunnen blijven zitten. Maar zo zit hij blijkbaar niet in elkaar. 

1. Hij heeft tal van goede doelen opgericht

Na zijn legerdienst in 1976 gaapte het grote gat voor Prins Charles. Dus richtte hij een liefdadigheidsorganisatie op, The Prince’s Trust, ondanks tegenwerking van een aantal leden van het hof. De organisatie wil kansarme jongeren, kinderen uit gebroken gezinnen of druggebruikers een nieuwe start in het leven geven. 

Het aanbod bestaat uit een reeks trainingsprogramma’s en financiële toelagen, en de steun van mentoren die hen opnieuw zelfvertrouwen en motivatie moeten geven. Elk jaar begeleidt de Trust 60.000 jongeren, en vier vijfde daarvan zetten daarna de stap naar werk, een studie, een eigen bedrijf, een beroepsopleiding of vrijwilligerswerk. 

Sinds de oprichting zijn er al 870.000 jongeren op weg geholpen naar een geslaagd leven. Het is overigens niet bij The Prince’s Trust gebleven. In totaal heeft Charles nog 19 andere goede doelen opgericht. 

2. Hij is fan van organische landbouw

Prins Charles heeft een ietwat ongewone filosofische overtuiging, die zijn wereldbeeld bepaalt. Hij heeft die laten optekenen in een boek met de titel: 'Harmony'. Paleismedewerkers doen er alles aan om daar zo weinig mogelijk de aandacht op te vestigen, vanwege de omstreden inhoud. Die is moeilijk samen te vatten, maar het komt erop neer dat Charles de vanzelfsprekendheid van het moderne denken in vraag stelt

Vanuit die overtuiging is Charles ook een fervent voorstander van organische landbouw. Hij pleit onomwonden tegen de grootschalige agro-industrie en tegen genetisch gewijzigde gewassen. Hij wil elke Britse boer overtuigen om over te schakelen op biolandbouw. Bezwaren countert hij met verwijzingen naar zijn eigen landgoed Highgrove en de daarbij horende boerderij Duchy Home Farm. 

3. Hij heeft een eigen stadje

In 1993 stampte hij een eigen stadje uit de grond, Poundbury. Dat ligt in een uitbreidingsgebied van de stad Dorchester in het graafschap Devon. Poundbury is helemaal ontworpen volgens Charles’ inzichten. Het ziet er uit als een soort Disneyland, maar dan met échte bewoners.

Poundbury is autoluw en de huizen zijn opgetrokken in een namaak-klassieke stijl, met veel aandacht voor duurzaamheid en dus zoveel mogelijk CO²-neutraal. Er zijn mogelijkheden voor arm en rijk om door elkaar te wonen.

4. Hij waardeert de islam

Charles heeft al jaren een bijzondere waardering voor de islam. Het christendom maakt een onderscheid tussen mens en natuur, zei Charles in een speech in 1993, terwijl de islam uitgaat van “een metafysisch en eengemaakt beeld van onszelf en de wereld rondom ons.” Dat zijn wij in het Westen door de Verlichting en de technologische omwenteling kwijtgeraakt, vindt Charles. 

Het leverde hem enthousiaste reacties op in de Arabische wereld. Toen hij in 1993 om drie uur ’s nachts op de luchthaven van Ryadh in Saudi-Arabië landde, viel hem een uitzonderlijke eer te beurt: Koning Fahd stond hem in het holst van de nacht persoonlijk op te wachten

5. Hij is goedkoop

De prins van Wales leeft op grote voet, maar dat kost de Britse belastingbetaler verrassend weinig. Want het merkwaardige is dat de kroonprins in Engeland voor zijn eigen inkomen zorgt (afgezien van kosten voor beveiliging, en een toelage uit de Sovereign Grant voor vervoerskosten en het onderhoud van zijn residenties). 

Sinds 1337 erft elke kroonprins namelijk automatisch the Duchy of Cornwall. Daarmee wordt een reeks bezittingen bedoeld: 550 km² land met daarop een paar honderd boerderijen, maar ook kantoren, winkels, bedrijfjes, eigendommen in Londen, plus een aandelenportefeuille. Totale waarde vandaag: meer dan een miljard pond, belastingvrij. 

In 2016 leverde dat de prins een inkomen van 20 miljoen pond op, te besteden aan zijn publieke opdrachten, zijn liefdadigheidsinitiatieven en zijn privé-uitgaven. Over zijn privé-inkomen betaalt Charles vrijwillig inkomstenbelastingen.

Lees het volledige artikel op VRT NWS.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet