Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

  • Antwerpen

mis niets!

Aha!

Radio 2 stelt voor

consument

Erop uit

5 tips om airco in je wagen juist te gebruiken

ma 13 jun. - 11:00

Luisteraar Kathleen heeft een probleem met de airco van haar wagen. Die is onlangs stuk gegaan en ze vraagt zich af ze hem wel zou laten herstellen. Welke impact heeft een airco eigenlijk op je brandstofverbruik? Hoeveel kost je dat per jaar en kan je eigenlijk niet gewoon met de ramen open rijden? Dit zijn enkele handige airco-tips.

Een koude- of warmteschok

Het verschil tussen de buitentemperatuur en de temperatuur in je wagen mag niet groter zijn dan 5°. Zo vermijd je een koude- of een warmteschok bij het in- en uitstappen.

Brandstof

Uit verschillende testen is gebleken dat je een halve tot anderhalve liter meer brandstof verbruikt als je de airco inschakelt. In onze test was het gemiddelde verbruik 9,7 liter met de airco op volle kracht en 7,5 liter met de airco op ecologische stand.

Ramen open

Op de snelweg verbruik je méér als je met de ramen open rijdt. De turbulenties van de wind remmen de auto af, dus heeft hij meer energie nodig om met dezelfde snelheid te kunnen rijden. Dat effect is pas merkbaar vanaf een snelheid van om en bij de 100 km/uur. Uit onze test op de snelweg bleek dat we een halve liter méér verbruikten met de ramen open dan met de ramen gesloten.

De kostprijs

Een airco kost op jaarbasis tussen de € 50 en € 100, als je er verstandig mee omspringt.

Lucht

Je verbruikt minder als je de lucht in je wagen telkens opnieuw laat afkoelen. De buitenlucht is immers warmer en dus vraagt het meer energie om die koel te krijgen. Toch mag je niet vergeten om af en toe eens buitenlucht naar binnen te halen, dat is beter voor de gezondheid.

Meer zoals dit ..

Blijf op de hoogte

& wees als eerste bij voor tickets, meet and greets of gewoon de nieuwe podcasts.

Volg ons op

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet