Aantal egels in 10 jaar tijd gehalveerd: 8 dingen die jij kunt doen om de egel te redden
wo 6 nov. - 8:35
Elk jaar sterven er maar liefst 250.000 egels op onze wegen in Vlaanderen, de soort staat daarmee in de top tien van het aantal verkeersslachtoffers. Eén van de oorzaken zijn onze tuinen, die zijn de laatste jaren hermetisch afgesloten, waardoor de egel geen andere keuze heeft dan via de straat van de ene tuin naar de andere te gaan om voedsel te zoeken. Op straat sneuvelen ze vaak onder de wielen van een auto. Griet Nijs van Natuurpunt: "De populatie van de egel is de afgelopen tien jaar gehalveerd, als we geen actie gaan ondernemen kan het zijn dat we binnen tien jaar de egel kwijt zijn."
‘Egelstraat’
Met het project ‘Egelstraat’ wil Natuurpunt de Vlaming en de tuineigenaar bewust maken van het belang van tuinen voor de overleving van de egel in Vlaanderen. Onze tuinen nemen ongeveer 9% in van het Vlaamse grondgebied, tegenover 2% natuurgebied, en vormen dus een belangrijk leefgebied voor de egel. De gemeente Lennik neemt als één van de eerste gemeente in Vlaanderen deel aan het project ‘Egelstraat’.
8 tips om de egel te redden
1. “We sporen gemeenten aan om 'egelteams' in te zetten. Dat is een team van mensen die zich specifiek inzetten voor de egel in de gemeente”, zegt Griet Nijs van Natuurpunt. “Ze gaan proberen om de tuinen weer opnieuw te verbinden."
2. "Hoe doen die egelteams dat? Dat kan bijvoorbeeld door een gaatje te maken in de schutting zodat de egel tot bij de buurman kan komen, zodat het gebied van de egel weer wat meer aaneengesloten raakt en ze niet meer de straat op hoeven.”
3. Op sociale media duiken ook alarmerende berichten op over robotmaaiers die vooral jonge egels verminken of zelfs doden. Het potentiële gevaar wordt niet ontkend door de fabrikanten. Ze raden de consumenten aan om kinderen en dieren van het gazon te verwijderen alvorens de robot begint te maaien, en het niet ’s nachts te laten rijden. Als je zelf ongelukken met egels en grasmaaiers wil vermijden, laat de robotmaaier dan overdag rijden, verwijder op voorhand alle dieren van het gazon en koop een toestel met een lage rand (<4,5 cm) en met de nodige veiligheidsmechanismen.
4. Ook verwonde dieren moeten zorg krijgen. Bij het vinden van een gewonde egel kan je het naar een opvangcentrum voor wilde dieren.
Bladeren laten liggen
5. Egels eten vooral insecten, vermijd daarom het gebruik van insecticiden en slakkenkorrels. Je doodt er het voedsel van de egels mee. Egels eten heel wat ongewervelden en zijn dus gevoelig voor prooien die aan gif werden blootgesteld.
6. Laat bladeren, een takkenhoop, boomstronken of een composthoop in de tuin liggen. Hieronder kunnen egels een nest maken. Ruim een composthoop nooit op alvorens te controleren of er geen egel in slaapt. Vanaf juli tot oktober kan er zelfs een moederegel met jongen in zitten.
7. Wil je een egel in jouw tuin een fijn onderkomen geven, dan kan je ook een egelnestkast kopen of er zelf in elkaar timmeren.
8. Voorzien ook extra voedsel voor egels in de tuin, zoals speciaal egelvoer, kattenvoer, een rauw ei met wat muesli en een schaaltje water. Zeker geen koemelk want daarvan krijgen ze diarree.