Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

consument

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Aarschot overweegt toch opnieuw de plaatsing van drie windmolens

wo 1 mei - 14:33

De plannen in Aarschot voor de bouw van drie windmolens langs de grens met Begijnendijk worden opnieuw onderzocht. Het vorige stadsbestuur had de plannen vorig jaar afgewezen, maar het nieuwe bestuur wil nu toch onderzoeken wat mogelijk is.
© Foto: Belga

Concreet gaat het over de bouw van drie windturbines op het industrieterrein langs de Gaston Geenslaan, op de grens met buurgemeente Begijnendijk. Volgens schepen voor energie Bert Van der Auwera moet Aarschot een inhaalbeweging maken: "We hebben als stad in het verleden te weinig ingezet op windenergie. Daar moeten we nu wat aan doen". 

Hoog vermogen

De windmolens waarvan nu sprake is zijn grote exemplaren met een hoog vermogen zegt Bert Van der Auwera: De molens hebben elk een vermogen van 3,2 megawatt, dat komt overeen met het verbruik van 2.000 gezinnen. Als je dat met zonnepanelen zou willen halen heb je per windmolen zes voetbalvelden nodig per molen. Die ruimte ligt ook niet zomaar voor het rapen. Het is dus afwegen en keuzes maken".

Locatie

De locatie waarvan eerder sprake, op het industrieterrein langs de Gaston Geenslaan komt opnieuw in aanmerking. "Eerder kreeg de stad al een positief advies van het Agentschap Natuur en Bos voor die locatie. Ook volgens de ruimtelijke uitvoeringsplannen is het plaatsen van de windmolens mogelijk", aldus Van der Auwera. "Ook zullen we nagaan of er langs de E314-autosnelweg nog locaties mogelijk zijn om windmolens in te plannen."

Onrust in Betekom

Windmolens langs de Gaston Geenslaan is alvast niet waar de wijk Steijenhof naar uitkijkt. De wijk is het dichtst tegen de molens gelegen en protesteerde eerder al tegen de plannen. Ook nu zal Luc Decoen uit de wijk er alles aan doen om de windmolens tegen te houden: "We zullen alle wettelijke middelen gebruiken om bezwaar in te dienen. Op zich zijn we niet tegen groene energie, maar er moet toch nagedacht worden over waar je die gaat inplanten. Vlakbij een woonwijk is gewoonweg geen goed idee".

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet