Bij een digipunt kan je niet alleen terecht met je vragen, maar ook voor het lenen van een computer of tablet.
Luc Weyens

Al 702 digipunten in Vlaanderen: "Lijkt veel, maar is nog niet genoeg" 

Vlaanderen telt al 702 officiële digipunten waar mensen gratis terechtkunnen met hun computer- en smartphonevragen. "Dat lijkt veel, maar dat is nog niet genoeg", zegt Mediawijs, het kenniscentrum dat Vlamingen wil meekrijgen op de digitale sneltrein. Het centrum wil dat er per dorpskern minstens één digipunt komt.

Xavier Taveirne is jouw WinWin-consumentenman. Deze week gaat er extra aandacht naar digitale inclusie, met extra lange afleveringen van WinWin, Iedereen Digihelper, van 9u tot 12u op Radio2. Heb je een vraag, tip of probleem? Mail naar winwin@radio2.be

Bij een digipunt kan je niet alleen terecht met je vragen, maar ook voor het lenen van een computer of tablet. Je vindt ze in je bibliotheek, dienstencentrum of gemeentehuis en ze worden bemand door een mix van professionelen en vrijwilligers: de digihelpers. 

Een digipunt dichtbij voor iedereen

Mediawijs vindt dat er een duidelijke visie moet komen over hoe we zoveel mogelijk kunnen voorkomen dat mensen digitaal uitgesloten worden. De organisatie wil dat dat de Vlaamse regering daar de nodige budgetten voor vrijmaakt. Meer digipunten organiseren zou daarin een grote stap zijn. "Iedereen zou in de toekomst op een plek dicht bij huis moeten kunnen geholpen worden op een warme en kwalitatieve manier." 

"Die hulpcentra zouden ook allemaal dezelfde naam moeten krijgen, want nu heten ze allemaal anders. Van digicafé of digitrein tot digidokter en digistation. Als je alles digipunt noemt, wordt het minder verwarrend en duidelijker waarvoor die digipunten staan."

Helft van de Vlamingen digitaal niet mee

Europa wil dat 80 procent van de Europeanen tegen 2030 mee op de digitale sneltrein zit. Concreet wil dat zeggen: mensen moeten toegang hebben tot digitale middelen, kunnen mailen, berichten sturen (bijvoorbeeld via Whatsapp of Messenger), online een betaling kunnen doen én hulp kunnen vragen. De digipunten met de digihelpers spelen daarin een belangrijke rol.

Als je eenmaal kunt fietsen, kan je dat altijd. Digitaal mee zijn, werkt anders: het is altijd opnieuw beginnen

Alenka Le Compte, woordvoerder Mediawijs

Op dit moment is de helft van de Vlamingen digitaal niet helemaal mee. Het grootste struikelblok: de snelheid waarmee alles evolueert.

"Als je eenmaal kunt fietsen, kan je dat altijd. Digitaal mee zijn, werkt anders: het is altijd opnieuw beginnen. Stel je voor dat de spellingregels om de 6 maanden zouden veranderen en je je altijd opnieuw moet aanpassen. Bijvoorbeeld: je denkt dat je mee bent met je onlinebankingapp, tot er een update komt en alle knoppen weer anders werken", legt Alenka Le Compte, woordvoerder van Mediawijs, uit.

Nieuw: e-learning platform voor digihelpers

Wil je vrijwillig digihelper worden bij jou in de buurt, dan krijg je daarvoor nu een fysieke opleiding, ergens in je buurt. Maar Mediawijs werkt samen met VDAB aan een e-learning platform. In het najaar zal je een opleiding tot digihelper ook digitaal kunnen volgen. "Die opleiding gaat niet over technische digitale vaardigheden, maar over hoe je het best aan iemand iets uitlegt. De schaamte wegnemen en iemand op zijn gemak stellen, zijn belangrijke vaardigheden."

Iedereen is digihelper voor elkaar

Iedereen kan digihelper zijn. Je kan ouders, kinderen, vrienden of collega's online op weg helpen. De belangrijkste tip die Mediawijs wil meegeven: "Neem het niet over, maar leer het aan. Toon ook maar een manier om iets te doen, en geen 20 verschillende mogelijkheden om bijvoorbeeld een app te gebruiken."

Meest gelezen