Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

zomerhit

consument

Aha!

Erop uit

Radio 2 stelt voor

ladybikers

Speel mee

Alles wat je moet weten over je energiefactuur in 2022 en tips om te besparen

vr 7 jan. - 10:31

De energieprijzen zijn hoog. En dat zorgt voor een grote onrust. Een aantal energieleveranciers passen eenzijdig voorschotfacturen aan, De Vlaamse energieleverancier en Watz zijn failliet, en er kwam een groepsaankoop zonder resultaat. De Inspecteur blikt vooruit naar de energiefactuur in 2022.
© Canva

Blijven de prijzen in 2022 zo hoog? Is het slim om nu te veranderen? En gaat de kernuitstap ons geld kosten? Joannes Laveyne, energie-expert van de UGent, vertelt er alles over bij ‘De Inspecteur’.

Hoge prijzen, ook in 2022

In het najaar van 2021 vertellen experten dat de fikse stijging van de energieprijzen tijdelijk is. Net voor Kerst wordt die verwachting bijgesteld. De CREG, de federale energieregulator, voorspelt dat de prijzen hoog zullen blijven.

De Inspecteur vraagt aan energie-exepert Joannes Laveyne hoe hij de situatie inschat. "De energieprijzen zijn moeilijk te voorspellen. Als je kijkt naar de termijnmarkten van elektriciteit en gas, gaan de prijzen dit jaar redelijk hoog blijven." 

Laveyne draait de situatie om. "Ik denk denk dat we de voorbije jaren verwend zijn geweest met heel lage energieprijzen. Nu gaan we naar realistischere prijsniveaus." Dat betekent niet dat Laveyne de huidige toestand normaal vindt. "De prijzen nu zijn uitzonderlijk hoog. Op termijn gaan ze zakken. Misschien nog niet dit jaar, maar hopelijk wel de jaren die volgen. Heel lager prijzen zoals in het voorjaar van 2021 zullen we niet vaak meer meemaken." 

De zeer hoge energieprijzen die we kennen, zakken wel. Misschien nog niet dit jaar, maar hopelijk wel de jaren erop.

— Joannes Laveyne, energie-expert UGent

Is het een goed moment om te veranderen van leverancier? 

Is het slim om op dit moment op zoek te gaan naar een nieuw energiecontract? Alles hangt af van welk type contract je hebt en wanneer het afgesloten is", vertelt Laveyne.

"Mensen die een vast contract afgesloten hebben voor de zomer van 2021, veranderen best niet", zo vertelt hij. "Die mensen betalen een vaste prijs die nog dateert uit de periode dat de prijzen laag waren. Wie een contract heeft afgesloten na de zomer of wie een variabel contract heeft, kan best vergelijken." 

Maar welk contract kies je dan? Laveyne kan weinig concrete tips geven. "Het hangt ervan af hoe avontuurlijk je bent. Veel vergelijken is altijd het beste. Maar je moet het wel zien zitten om je er even mee bezig te houden." 


Maakt de kernuitstap de factuur nog duurder? 

De mogelijke kernuitstap roept ook veel vragen op. Gaat de factuur dan nog niet duurder worden?

Volgens Laveyne valt dat wel mee. "Het is niet zo dat het onbetaalbaar wordt als de kerncentrales sluiten. De centrales zelf spelen geen grote rol in de energieprijs. Die wordt internationaal bepaald. Deze dagen zijn het perfecte voorbeeld daarvan: alle kerncentrales draaien nog en toch zijn de prijzen heel hoog. De elektriciteitsprijzen worden vooral bepaald door de prijzen van aardgas en steenkool, want daarmee worden ook energiecentrales aangedreven. Ook de prijs voor CO2-uitstootrechten is van belang.”

Laveyne haalt er ook een studie bij van de UGent. "Onderzoekers hebben het effect van de volledige kernuitstap proberen berekenen. De conclusie is dat het effect redelijk beperkt is. We spreken nu over een aantal euro’s op de groothandelsprijs. Ook op jouw factuur is dit dus maar enkele euro’s meer. Ik kan me best inbeelden dat er veel vragen over zijn. Zelf lig ik er nog niet wakker van.”

Het effect van de kernuitstap is beperkt. Op jouw factuur spreken we maar van enkele euro's meer. Ik lig hier nog niet wakker van.

— Joannes Laveyne, energie-expert UGent

Met deze tips kan je besparen

  • Beperk je verbruik 

Uiteraard blijft de eerste tip letten op je verbruik. “Want de goedkoopste kilowattuur is diegene die je niet gebruikt”. Stook dus niet onnodig terwijl ramen en deuren open staan!
 

  • Zonnepanelen blijven interessant

Zonnepanelen blijven een interessante investering, zeker met deze hoge energieprijzen. "Wie vorig jaar zonnepanelen heeft gelegd, heeft door de huidige prijzen al een groot stuk afbetaald. Ook als je er nog geen hebt, blijft het een interessante piste", vertelt Laveyne. 

In 2021 kregen zonnepanelen een slechte reputatie omdat het voordeel van de terugdraaiende teller verdwijnt. Volgens Laveyne is dat niet belangrijk. "Je moet geen schrik hebben voor de digitale meter. Die heeft voordelen. De berekening wordt ingewikkelder maar het is gemakkelijker om je eigen opgewekte stroom slim te verbruiken." 

Laveyne hamert erop dat het belangrijk is dat je de stroom van je panelen zelf verbruikt. "Je moet je erin verdiepen maar het loont. Je timer instellen voor je vaatwasser kan al veel uitsparen. Je hoeft geen gigantische domoticaspecialist te zijn om er voordeel uit te halen." 
 

  • Kies niet meer voor aardgas

"Vanuit een klimaatoogpunt kan ik niet anders dan een warmtepomp die op elektriciteit draait, aanbevelen", vertelt Laveyne.

Maar wat met de kostprijs? Want een warmtepomp is duur. "Het klopt dat het een flinke investering is. Maar je bent wel zeker dat je voor een duurzame manier van verwarmen gaat." 

Laveyne voorspelt dat verwarmen met aardgas in de toekomst belast zal worden. "Een warmtepomp is duurder in aankoop. En ook stroom is duur. Maar toch kan ik niet met een gerust hart een gastketel aanraden. Er komt onvermijdelijk een taks (vergelijkbaar met de koolstoftaks red.). Als het niet van Vlaanderen komt, zal het wel van Europa komen. In de toekomst wordt gas sowieso duurder. Elektriciteit zal relatief gezien goedkoper zijn. Daar houd je best nu al rekening mee.”

Er bestaat een trucje om te kijken of je huis geschikt is voor een warmtepomp. "Het lukt als je de temperatuur van de gasketel of de verwarmingsketel laat zakken naar 50 graden. Stuur die temperatuur naar je radiotoren. Houd het een tweetal weken vol en kijk of je huis genoeg opwarmt. Is dat zo? Dan kan je de gasketel vervangen door een warmtepomp. Je huis is genoeg geïsoleerd."

Meer zoals dit ..

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

VRTNU wordt VRTMAX

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet