Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

  • Antwerpen

mis niets!

Aha!

Radio 2 stelt voor

consument

Erop uit

Auto nodig? Leen er één van iemand uit de buurt

ma 19 mrt. - 10:27

Wie denkt dat autodelen alleen in steden kan, zit fout. Inwoners van de gemeente Opwijk kunnen binnenkort tegen een vergoeding de auto van een andere inwoner gebruiken.

Autodelen bestond tot nog toe vooral in steden, maar binnenkort ook in de gemeente Opwijk. Het is een initiatief van het duurzaamheidsplatform 'Opwijk 2040'. Het gaat om particulier autodelen, waarbij eigenaars hun auto ter beschikking stellen, die anderen dan kunnen gebruiken tegen een km-vergoeding.

Meer interesse dan verwacht

"Opwijk heeft zo'n 15 000 inwoners", vertelt Tom Bosman van Opwijk 2040, "waaronder heel wat jonge mensen. Daarom dachten we dat het misschien wel mogelijk was om een autodeelproject op te starten in Opwijk. Maar het was veel succesvoller dan gedacht. Meteen waren er al 15 mensen die wilden deelnemen aan het project. Meer dan de helft daarvan wilde een auto ter beschikking van anderen stellen, omdat ze die toch niet veel gebruikten."

En dat is ook meteen de sterkte van het project: "Autodelen is ideaal voor wie geen auto heeft, maar er af en toe één of een tweede wil gebruiken", aldus Bosman.

Veilig en verzekerd

Om het autodelen in een veilige en verzekerde context te laten verlopen, zal alles gebeuren via het online platform Cozycar. Tom Bosman: "Dat platform ondersteunt momenteel al meer dan 500 autodeelgroepen in heel Vlaanderen en heeft dus al heel wat ervaring zowel praktisch, maar ook juridisch, verzekeringstechnisch enzovoort."

Auto-eigenaars krijgen bovendien een kleine vergoeding als iemand hun wagen gebruikt. Daarbij betaalt de gebruiker ook een kilometervergoeding.

Begin april gaat het autodeelproject van start.

Meer zoals dit ..

Blijf op de hoogte

& wees als eerste bij voor tickets, meet and greets of gewoon de nieuwe podcasts.

Volg ons op

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet