Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

  • Antwerpen

mis niets!

Aha!

Radio 2 stelt voor

consument

Erop uit

Belgen zijn meer dan ooit kortingsjagers: “Een op de vijf producten die we kopen is een promo-artikel”

di 21 jun. - 11:19

Er zijn verschillende manieren om met de huidige torenhoge inflatie om te gaan. De doorsnee Belg kiest voor twee strategieën: hij koopt goedkopere merken én is nog gevoeliger dan anders voor promoties. Hoe hard herken jij jezelf in de gemiddelde Belgische consument?

Dat het leven duur geworden is! Iedereen kan er intussen over meespreken. Uit de grote winkelkartest van De Inspecteur blijkt dat intussen elke supermarktketen z’n prijzen liet stijgen. 

Hoe gaan we daarmee om als consument? De Inspecteur vraagt het aan Els Breugelmans (professor marketing en retail-expert aan de KULeuven) en Pierre-Alexandre Billiet (retail-organisatie Gondola).

Geen andere winkel, wel andere merken

“Heel wat Belgische consumenten zijn vandaag al multiple-store-shopper”, steekt professor Breugelmans van wal. “We winkelen dus in verschillende winkels: bijvoorbeeld een keer per maand grote inkopen in een grote supermarkt, en de wekelijkse inkopen in de buurtsuper.”

Is dat dan niet veranderd door de recente prijsstijgingen die veel ketens doorvoerden? “In onderzoeken in verband met de inflatie merken we dat veel mensen niet per se van supermarkt veranderen, maar wel van producten”, zegt Breugelmans.

Er is uiteraard een groep mensen die hetzelfde blijft kopen en gewoon meer betaalt aan de kassa. “Maar veel mensen doen aan ‘downtrading’: ze kopen goedkopere merken of huismerken in plaats van de duurdere A-merken die ze vroeger in hun kar legden.”

Veel consumenten doen sinds de crisis aan ‘downtrading’: in plaats van dure A-merken kopen ze nu bijvoorbeeld huismerken.

— Els Breugelmans, professor marketing KULeuven

Dat de consument voor huismerken kiest is logisch: de prijs ervan ligt een stuk lager. Maar ook voor de supermarkten heeft die evolutie voordelen, zegt Breugelmans. “Winkelketens kunnen de kostenstructuur van huismerken zelf beter bepalen en moeten minder marge delen.”  

Bij retail-organisatie Gondola merken ze dan weer dat de discountsupermarkten terug in de lift zitten, weet Pierre-Alexandre Billiet: "Hard discounters als Aldi en Lidl deden het tijdens de coronacrisis niet zo goed. Aldi verloor zelfs een half procent marktaandeel. Maar de hard discounters zijn die situatie stilaan aan het rechtzetten."

Leve de promo’s!

Belgen waren tot voor kort sowieso al de grootste kortingsjagers van Europa, een titel die we delen met de Nederlanders. “En dat effect is alleen nog maar toegenomen”, zegt professor Breugelmans. “Vandaag is zo’n 19 procent van de producten die we in onze kar leggen in promotie. Dat is dus één op de vijf producten die verkocht worden.”

Een gemiddelde supermarkt heeft zo'n 20.000 producten in het aanbod, vult Pierre-Alexandre Billiet aan. “Gemiddeld stonden er vorig jaar nog wekelijks 7.500 producten in promotie. Dat zijn er intussen meer dan 7.800 geworden. We merken ook dat klanten er grotere volumes van inkopen."

Vandaag staan er elke week meer dan 7.800 producten in promotie in ons land. Klanten kopen er ook grotere volumes van in dan vroeger.

— Pierre Alexandre Billiet, Gondola

"De promoties zijn eigenlijk een noodzakelijk kwaad geworden", stelt Billiet. “Vooral voor haar-, tand en lichaamsverzorgingsproducten zoals shampoo en tandpasta. Consumenten kopen producten uit die zogenaamde promotiegedreven categorieën enkel nog met korting."

Het doel van die promoties? “De supermarkten willen je naar de winkel lokken”, zegt professor Breugelmans. “Met een aantal heel scherpe promo’s halen ze je binnen, in de hoop dat je ook nog andere producten in je kar legt, die niet in promotie staan.”

Wie is de pineut?

Promoties kosten geld. Zowel de supermarkten als de producenten dragen elk een deel van die kost, al lijkt het aandeel van de producenten iets groter.

Hoe gaan die producenten daarmee om? Professor Breugelmans: “Ze hebben maar drie opties: de prijs gelijk houden maar minder verdienen, de prijs laten stijgen of hun product herformuleren door de kosten ervan te verminderen.

Dat laatste doen ze bijvoorbeeld door andere grondstoffen te gebruiken. “Maar producenten grijpen ook graag naar het fenomeen van de ‘Shrinkflation’ of krimpflatie", zegt Breugelmans. “Daarbij brengen ze kleinere verpakkingen op de markt voor dezelfde prijs. Of ze houden de verpakking en de prijs gelijk, maar verkleinen het volume dat erin zit.”

Beide methodes duiken vaker op in periodes van inflatie. “Ze zijn minder zichtbaar voor de consument, maar worden wel ervaren als een verborgen prijsverhoging”, besluit Breugelmans.

We kopen ook minder vers fruit en groenten

— Pierre-Alexandre Billiet, winkelexpert bij Gondola

De winkelkar van De Inspecteur is op een half jaar tijd met 11 procent gestegen. En dat voelen we duidelijk allemaal. We jagen meer dan ooit op promoties, maar we gooien ook andere producten in onze winkelkar. "De Belg koopt sinds begin dit jaar ook minder vers fruit en groenten, waardoor supermarkten nu ook promoties gaan geven op producten uit de versafdeling. Hopelijk kunnen deze promoties weer aanzetten om meer vers en gezond te gaan eten", dat zegt Pierre-Alexandre Billiet, winkelexpert bij Gondola. 

Meer zoals dit ..

Blijf op de hoogte

& wees als eerste bij voor tickets, meet and greets of gewoon de nieuwe podcasts.

Volg ons op

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet