Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

  • Antwerpen

mis niets!

Aha!

Radio 2 stelt voor

consument

Erop uit

Ben je beter af met een brief van een incassobureau dan van een deurwaarder?

ma 16 mei - 9:34

Als je een factuur niet betaalt, krijg je een aanmaning. En daarna nog één, en nog één. Tot er plots een brief van een derde partij in de bus ligt: een deurwaarder of een incassobureau. De gevolgen zijn aanvankelijk dezelfde, ontdekt De Inspecteur. Maar vaak blijft dat niet lang zo.

Incasso: recent fenomeen

De deurwaarder lijkt van alle tijden, het incassobureau is een recenter fenomeen.

Het principe van de incassobureaus kwam overgewaaid uit Scandinavië. Het zijn commerciële bedrijven die ervoor zorgen dat klanten hun schulden vereffenen, en die daar van het bedrijf een vergoeding voor krijgen.

“Incassobureaus krijgen in de meeste gevallen een commissie op het totaalbedrag dat ze kunnen innen”, zegt Yves Van Nieuwenburg, de woordvoerder van de Belgische vereniging van Incassobureaus.

“Ze werken als bedrijf voor een opdrachtgever. En die opdracht is duidelijk: de schulden innen. Maar ze stellen zich daarbij ook niet te hard op”, zegt Van Nieuwenborg. “Ze weten namelijk dat ze mensen niet kunnen pushen om hun schulden te vereffenen als ze de middelen niet hebben. En het uiteindelijke doel is dat de schuld betaald wordt.”

Een incassobureau zoekt samen met de klant naar een oplossing Het heeft geen zin om mensen een zwaar afbetaalplan op te leggen als je weet dat ze het toch niet kunnen betalen.

— Yves Van Nieuwenburg, Belgische vereniging van Incassobureaus

Van Nieuwenburg ziet voor de incassosector vooral een onderhandelende rol weggelegd. “Een kantoor zal met de klanten nagaan wat precies de mogelijkheden zijn om een schuld af te betalen. Het bekijkt samen met hen hoe alles op termijn het best opgelost kan worden.”

Eerst via de minnelijke weg, ook bij de deurwaarder

Of je nu een brief krijgt van een incassobureau of van een deurwaarder, in de eerste fase proberen ze allebei de zaak in der minne te regelen.

“Een incassobureau kan trouwens alleen maar werken via een minnelijke procedure”, zegt Van Nieuwenborg. “Ook een gerechtsdeurwaarder zal in eerste instantie altijd een oplossing proberen te zoeken via de minnelijke weg.”

Aanvankelijk maakt het voor jou als klant dus niet uit of met welk type kantoor je te maken hebt. “Maar als de minnelijke fase geen oplossing biedt, kan de opdrachtgever wel een gerechtsdeurwaarder inschakelen om verdere stappen te ondernemen.”

De deurwaarder werkt doortastender

“Een deurwaarder gaat rigider te werk”, zegt Van Nieuwenborg. “Hij zal vaak al na een paar aanmaningen de gerechtelijke procedure in gang zetten. Vanaf dan is er geen weg meer terug: je komt als schuldenaar in een traject terecht dat soms jaren kan duren, en waar relatief kleine schulden soms enorm kunnen aangroeien.”

Tijdens de minnelijke fase is er geen verschil. Maar eens de deurwaarder een dagvaarding verstuurt, is er geen weg meer terug.

— Yves Van Nieuwenburg, Belgische vereniging van Incassobureaus

Je hebt er als schuldenaar dus alle belang bij om de zaak in der minne te regelen. “En daarvoor heb je de meeste kans bij een incassobureau. Dat zal je doorgaans ook iets duidelijker begeleiden voor de terugbetaling”, zegt Van Nieuwenburg.

Liever incasso?

Op zich is het wel een vreemde vaststelling dat bedrijven meer en meer de voorkeur lijken te geven aan een incassobureau. Een deurwaarder kan immers op beide manieren optreden. En als er geen resultaat is via de minnelijke weg, komt de zaak uiteindelijk toch bij het gerecht terecht.

Vanuit economisch standpunt is een incassobureau voor een bedrijf vaak interessanter”, zegt Van Nieuwenburg. “Dat werkt vaak volgens het principe ‘geen resultaat, geen kosten’. De energiemarkt kiest bijvoorbeeld steeds vaker voor incasso, omdat die weg sneller resultaat geeft in de beginfase.”

Bedrijven opteren ook vaker voor incasso omwille van het zachtere imago, weet Van Nieuwenburg. “Maar de gerechtelijke procedure van de deurwaarder zal sowieso altijd blijven bestaan, al was het maar als afschrikmiddel.”

Of je nu een brief krijgt van een deurwaarder of van een incassobureau: het is heel belangrijk dat je zelf snel reageert. Van Nieuwenburg: “Doe dat bij een incassobureau zeker binnen de vijftien dagen nadat je de brief ontvangt. Op die manier kunnen we samen een plan opstellen voor de afbetaling.”

Meer zoals dit ..

Blijf op de hoogte

& wees als eerste bij voor tickets, meet and greets of gewoon de nieuwe podcasts.

Volg ons op

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet