
de madammen
Bert De Craene, oud VRT journalist: "Ik was in Berlijn bij de bouw én bij de val van de Muur"
di 5 nov. - 0:47

Voorgevoel
"De week voor de Muur viel, had ik een voorgevoel", vertelt Bert De Craene in De Madammen. "Dat was niet zo vreemd, in heel Oost-Europa waren de communistische regimes aan het kraken. Maar mij was vooral één verhaal opgevallen. Iemand vertelde mij, hij woonde in een straat in Oost-Berlijn, dat een buur op vakantie ging. Maar die buur kwam niet terug. Een tijd nadien de overbuur."
Wie ging kwam niet terug
"En ze zagen de één na de andere kennis, buur, familielid verdwijnen uit hun straat en die kwamen niet terug. De Muur was dus al aan het verbrokkelen in heel Oost-Europa. Maar iedereen ging ervan uit, wij ook trouwens, dat die Muur in Berlijn nog 100 jaar ging overeind staan."

Wachtenden om naar de andere kant te gaan
Wachtenden aan de Brandenburger Tor
Op mijn verjaardag
"Ik had dus een voorgevoel en vroeg mijn baas of ik naar Berlijn mocht", vertelt Bert de Craene. "En uitgerekend op mijn verjaardag, op 9 november, gebeurt het. Je kan je als journalist geen mooier cadeau voorstellen! De 'Muur der schande' zoals we die in het Westen noemden, kwam neer."
In Berlijn bij bouw en val
"Ik was in Oost-Berlijn, kort na de bouw van de Muur én ik heb hem dus ook zien neerkomen. Die beelden van eerst honderden, dan duizenden en tienduizenden Oost-Berlijners die door de grensopeningen naar het West trokken,ik heb ze zelf gezien. Niet gehinderd door de Volkspolizei die anders gewoon schoot als je probeerde over te steken."

Hartelijke ontvangst Oost Duisters na de val van de Muur
West-Berlijners ontvangen Oost-Berlijners met open armen
Nu kwam iedereen wel terug
"Ik bleef aan de oostkant van de Muur staan tot een stuk in de nacht met een bandopnemertje en met de vraag 'komen ze wel terug'? Misschien dachten ze dat de boel weer dicht zou gaan en dat het gedaan zou zijn. Maar ze kwamen terug. Met trossen bananen, flessen champagne, kratten bier. Ze waren ontzettend gastvrij en gul onthaald door de West-Berlijners."
Nieuw tijdperk
"Iedereen wist dat het definitief gedaan was met de Muur. En dat was toch wel verbazend. Iedereen voelde dat er een ander tijdperk aankwam."
Ik heb een stukje uit de Muur bewaard omdat je dat maar één keer in je leven tegenkomt, zo'n gebeurtenis
Herinnering
"Ik heb hier een stukje Muur", vertelt Bert de Craene. "Veelkleurig, dus het is van de Westerse kant. Dat werd allemaal verkocht door 'muurspechten'. Jonge kerels die er stukjes uit hakten en verkochten aan toeristen en omstaanders. Ik heb het bewaard omdat je dat maar één keer in je leven tegenkomt, zo'n gebeurtenis!"