Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

consument

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Bitcoin: wat is het, hoe werkt het en wat zijn de risico's?

do 12 mei - 15:36

Iedereen hoorde wel al eens een ongelooflijk verhaal van iemand die plots rijk werd door bitcoins te kopen. Maar hoe zit dat nu écht in elkaar? En wat zijn de risico's?
© Canva

Bitcoin?

Bitcoin is een virtuele munt, zeg maar een soort computercode waar mensen een bepaalde waarde aan hechten. Bitcoin is gedecentraliseerd, wat wil zeggen dat er geen centrale bank of land is die Bitcoin uitgeeft. Maar dus ook geen toezichthoudend orgaan dat ingrijpt als de Bitcoin beurs zou crashen. 

Er zijn maximaal 20.999.849,9769 bitcoins in de wereld. Niet meer en niet minder. En die bitcoins worden gecreëerd of ontwikkeld ("mijnen" heet dat in het jargon) door mensen met krachtige computers die ingewikkelde berekeningen doen met hun computer. Die berekeningen maken het voor de "gewone" gebruikers mogelijk om transacties te doen met bitcoins. En dat mijnen wordt mettertijd ook telkens moeilijker. 

Elke transactie die gebeurt met Bitcoin wordt bijgehouden in een groot virtueel boek: de blockchain. Die blockchain wordt ook niet op 1 centrale plaats bijgehouden, maar wereldwijd verspreid onder duizenden computers. Op die manier zou het systeem ook minder kwetsbaar zijn voor mensen of groepen die het hele systeem zouden willen plat leggen. 

Cryptomunten

Alle bitcoins zijn cryptomunten, maar niet alle cryptomunten zijn bitcoins. Naast Bitcoin bestaan er nog een hele reeks zogenaamde "altcoins". Enkele bekendere altcoins zijn Litecoin, Ethereum, Ripple, Bitcoin Cash, Monero, ... Deze altcoins werken zeker niet allemaal volgens dezelfde principes als Bitcoin. Als je overweegt om altcoins te kopen, is het verstandig om eerst op te zoeken waar ze precies voor staan en waar het bedrijf dat erachter zit mee bezig is. Er zijn ook een aantal altcoins die na een korte opflakkering opeens verdwijnen of die van in het begin eigenlijk alleen maar oplichterij zijn. 

Geen geld insteken dat je niet kan missen!

Dé stelregel als je cryptomunten wilt kopen: geen geld insteken dat je niet kan missen. De koersen gaan enorm snel op en neer, dus het kan perfect dat je vandaag voor 100 euro cryptomunten koopt en dat die morgen al maar 80 euro meer waard zijn. Of dat de gebruikers het geloof verliezen in de virtuele munt en ze van de ene dag op de andere volkomen waardeloos wordt. Zorg dus dat je er geen geld in steekt dat je niet kan missen. Zodat je niet gedwongen wordt om te verkopen op een heel slecht moment omdat je het geld nodig hebt. 

Ik wil het toch eens proberen!

Toch zin om eens een gokje te wagen? Dan moet je een betrouwbare plek, een zogenaamde broker, zoeken om cryptomunten aan te kopen en een digitale portemonnee (of "wallet") aanmaken. 

Je kan ook werken via een app. Dan beheert een bedrijf je wallet. Je stort gewoon geld naar de app, kan daar dan in de app mee aan- en verkopen, en als je je cryptomunten terug omzet in euro's kan je die terugstorten naar je bankrekening. 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet