Burenruzies: wanneer gaan ze té ver en hoe los je ze op?
do 30 jan. - 3:15

Rudy Cludts uit Erps-Kwerps is burenbemiddelaar, hij komt tussen bij burenruzies. En hij doet dat voor zijn plezier, hij wordt daar niet voor betaald. "Mensen helpen geeft mij en ook andere burenbemiddelaars energie", zegt Rudy. Volgens hem hebben ergernissen te maken met onze drukke samenleving: "Omdat het harder en sneller gaat in onze maatschappij, denk ik dat mensen minder tijd maken voor mekaar."
Ruzie over konijnen
En er zijn heel veel dingen waar buren ruzie over maken. "Ik kom heel wat tegen", vertelt Rudy. "Ruzies over de omheining die niet juist staat, de boom die overhangt, de hond die blaft,... Ik heb zelfs al meegemaakt dat konijnen de oorzaak waren. Konijnen die gangen graven in de tuin en bij de andere buren terechtkomen."
Aanbellen bij de buren
Bij een bemiddeling gaat Rudy gewoon aanbellen bij de mensen die een probleem hebben. "Ik ga eerst horen bij de ene buur wat er speelt, dan hoor ik bij de andere buur of die hetzelfde probleem ervaart en of die wil mee zoeken naar een oplossing. Ze hoeven het echt niet met mekaar eens te zijn, maar het is belangrijk dat ze respectvol naar mekaar luisteren." Rudy heeft zelfs al bemiddeld tussen buren die al 30 jaar niet meer met mekaar spraken. "Dan is het belangrijk dat je zo een gesprek met mondjesmaat terug op gang brengt. Dat vraagt veel geduld, maar met geduld en de wil om mensen te helpen, ben je al een heel eind verder."